Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
BRICS - brics2023.gov.za
BRICS - brics2023.gov.za

Declarația summitului BRICS din Rusia oferă viziunea statelor din așa-numitul Sud Global - coagulate în jurul Rusiei, Chinei și Indiei - privind o nouă ordine mondială.

Influența Rusiei este cât se poate de clară în declarația BRICS, războiul din Ucraina fiind expediat rapid. Statele BRICS subliniază importanța respectării Cartei ONU și sprijină inițiativele  diplomatice menite să asigure o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina.

O nouă ordine mondială este scopul Moscovei și se regăsește și în declarație, care subliniază angajamentul față de un multilateralism echitabil și democratic.

De asemenea, se pune accent pe extinderea parteneriatului BRICS cu  țările în curs de dezvoltare, așa-numitul Sud Global.

Declarația condamnă ”sancțiunile economice unilaterale” (ale Occidentului) care afectează comerțul internațional și securitatea alimentară și energetică. Nu se vorbește, însă, și despre blocada încercată de Rusia în Marea Neagră, care vizează trasportul de cereale ucrainene.

Se dorește o Bancă de Dezvoltare a BRICS pentru a finanța proiectele de infrastructură și dezvoltare durabilă în țările BRICS și în țările în curs de dezvoltare​.

Reuters prezintă cele mai importante aspecte abordate în declarația de la Kazan emisă de grupul BRICS după un summit din Rusia:

 

  • UCRAINA: „Subliniem că toate statele ar trebui să acționeze în consecvență cu Scopurile și Principiile Cartei ONU. Remarcăm cu apreciere propunerile relevante de mediere și bune oficii, care vizează o soluționare pașnică a conflictului prin dialog și diplomație”.

  • ORIENTUL MIJLOCIU: „Reiterăm îngrijorarea noastră profundă cu privire la deteriorarea situației și a crizei umanitare din Teritoriul Palestinian Ocupat, în special escaladarea fără precedent a violenței în Fâșia Gaza și în Cisiordania, rezultate din ofensiva militară israeliană, care a dus la uciderea în masă și rănirea civililor, la strămutarea forțată și la distrugerea pe scară largă a infrastructurii civile”. „Exprimăm alarma față de situația din sudul Libanului. Condamnăm pierderea de vieți civili și daunele imense aduse infrastructurii civile rezultate din atacurile Israelului în zonele rezidențiale din Liban și solicităm încetarea imediată a acte militare”.

  • DESPRE SANCȚIUNILE VESTICE: „Suntem profund îngrijorați de efectul perturbator al măsurilor coercitive unilaterale ilegale, inclusiv sancțiuni ilegale, asupra economiei mondiale, comerțului internațional și atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă”.

  • PRIVIND REFORMA SISTEMULUI FINANCIAR INTERNAȚIONAL: „Subliniem necesitatea de a reforma arhitectura financiară internațională actuală pentru a face față provocărilor financiare globale, inclusiv guvernanța economică globală, pentru a face arhitectura financiară internațională mai incluzivă și mai justă”.

  • CEREALE:„Salutăm inițiativa părții ruse de a stabili o platformă de tranzacționare cu cereale (mărfuri) în cadrul BRICS (Bursa de cereale BRICS ) și să o dezvolte ulterior, inclusiv extinzându-l la alte sectoare agricole.”

  • UN NOU SISTEM DE PLATĂ:„Recunoaștem beneficiile pe scară largă ale instrumentelor de plată transfrontalieră mai rapide, cu costuri reduse, mai eficiente, transparente, sigure și incluzive, bazate pe principiul minimizării barierelor comerciale și al accesului nediscriminatoriu. Salutăm utilizarea monedelor locale în tranzacțiile financiare între Țările BRICS și partenerii lor comerciali.

  • DEPOZITARUL BRICS CLEAR: „Suntem de acord să discutăm și să studiem fezabilitatea înființării unei infrastructuri de decontare și depozitare transfrontaliere independente, BRICS Clear, o inițiativă care să completeze infrastructura existentă a pieței financiare, precum și capacitatea de reasigurare independentă a BRICS , inclusiv  o Societate de (Re)Asigurări, cu participare pe bază voluntară” BRICS.

  • INOVAȚIA FINANCIARĂ: „Salutăm concentrarea Mecanismului de cooperare interbancară BRICS (ICM) pe facilitarea și extinderea practicilor și abordărilor financiare inovatoare pentru proiecte și programe, inclusiv găsirea de mecanisme acceptabile de finanțare în plan local”.

  • FMI:„Reafirmăm angajamentul nostru de a menține o plasă de siguranță financiară globală puternică și eficientă, cu un FMI bazat pe cote și cu resurse adecvate în centrul său”.

  • G20: „Recunoaștem importanța funcționării continue și productive a G20, bazată pe consens, cu accent pe rezultate orientate către rezultate”.

  • PRIVIND PREVENIREA PANDEMIILOR VIITOARE: „Susținem inițiativele Centrului de cercetare și dezvoltare a vaccinurilor BRICS , dezvoltarea în continuare a Sistemului integrat de avertizare timpurie BRICS pentru prevenirea riscurilor de boli infecțioase în masă”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel