Principalele greșeli în contraofensiva Ucrainei din 2023

Ukrainian Army. Photo credit: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Ukrainian Army. Photo credit: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Centrul de analiză pe probleme de securitate, RUSI, a explicat într-un raport care au fost principalele motive pentru eșecul contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei în 2023.

Analiza RUSI, citată de BBC, arată că implementarea planului de contraofensivă a fost zădărnicită atât de greșelile făcute  de aliații Ucrainei, cât și de comandamentul ucrainean.

Planul prevedea ca 12 brigăzi blindate și mecanizate ucrainene să pătrundă într-o zonă de 30 de km lățime, să izoleze localitatea Tokmak din sudul Ucrainei. Misiunea ar fi trebuit să dureze aproximativ șapte zile, după care forțele ucrainene urmau să înainteze spre sud, până la Melitopol. într-un asemenea ritm, Rusia nu ar fi avut timp să aducă rezerve, iar trupele ucrainene care înaintau aveau nevoie doar să învingă rezistența a șase regimente rusești în apărare.

Câteva dintre greșelile făcute în 2023:

  • Aliații occidentali au furnizat echipamente și arme insuficiente; spre deosebire de Rusia, ucrainenii nu au avut suficiente arme, iar cele care au fost, au fost livrate cu întârziere.

  • Comandamentul ucrainean a decis să arunce în străpungere unitățile mai puțin pregătite, în timp ce cele mai experimentate trebuiau să țină frontul. În plus, și-a dispersat forțele în mai multe direcții.

  • Dar cea mai gravă greșeală a comandamentului ucrainean, conform analiștilor, a fost că a calculat că trupele ruse care apără nu vor rezista și nu vor fugi, așa cum a fost cazul lângă Harkov în 2022. Când acest lucru nu s-a întâmplat, ZSU și-a pierdut avântul fără speranță.

  • În plus, comandamentul rus știa clar unde va fi direcția atacului principal. Autorii văd acest lucru ca un eșec al securității operaționale atât din partea Ucrainei, cât și a aliaților săi.

Raportul nu mai abordează probleme precum densitatea câmpurilor de mine rusești și capacitățile dronelor rusești, capabile să lovească vehicule blindate valoroase cu mare precizie.

La acest moment, Ucraina se poate concentra pe producerea de daune maxime armatei ruse, precum și pe creșterea loviturilor asupra infrastructurii ruse, ceea ce generează probleme pentru bugetul rus, se mai arată în raport.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel