Prin România nu se trece. CCR a respins contestațiile celor trei partide și dă „undă verde” avioanelor F-16 și sistemelor Ghepard să doboare drone rusești

F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene
F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene

Curtea Constituțională a României a respins cele patru sesizări ale proiectelor legislative care ofereau cadru legal Armatei României să angajeze drone care violează teritoriul românesc. Legile fuseseră contestate la CCR de trei partide politice: AUR, POT și SOS.

Amintim că așa cum a menționat și DefenseRomania la începutul lunii martie, AUR a oferit sprijin pentru ca SOS și POT să conteste legile.

Dacă la Cameră legile au trecut cu mare scandal după ce AUR, POT și SOS au votat împotrivă, la Senat cei de la AUR nu au mai votat împotrivă ci doar au părăsit sala în momentul votului. Pentru a fi contestate la CCR erau nevoie de 50 de semnături. Cei de la POT și SOS aveau doar 44, astfel că singura opțiune prin care putea fi contestată legea ce permite Armatei României să angajeze drone ce îi violează constant teritoriul era ca cei de la AUR să o conteste alături de POT și SOS. Lucru care s-a întâmplat.

Azi a venit decizia CCR care a respins toate cele patru contestații.

1. Legi respi... (cccccrrrr_34639000.jpg)

2. Legi respi... (cccrrrrr_74087400.jpg)

3. Legi respi... (cccrrrr_03681500.jpg)

4. Legi respi... (ccrrrr_30010500.jpg)

Din acest moment legile vor merge spre promulgare la președintele interimar Ilie Bolojan.

 

„Prin România nu se trece”. CCR confirmă: Legea anti-dronă este constituțională. Rodeanu: Extremiștii au pierdut. România câștigă

 

Bogdan Rodeanu, vicepreședintele Comisiei de Apărare, confirmă și el că sesizările au fost respinse de CCR. 

„Astăzi, Curtea Constituțională a respins sesizarea suveraniștilor de carton din AUR, SOS și POT împotriva legii care permite României să doboare dronele inamice. Aceeași lege pe care extremiștii au încercat să o blocheze. Aceeași lege despre care au spus, cu cinism, că „ne ia suveranitatea” dacă ne apărăm cerul.

CCR a spus clar: legea este constituțională. România are dreptul să se apere!

În scurt timp, pilotul român de pe F-16, comandantul care coordonează sistemele Gepard sau soldatul care identifică o dronă rusească nu mai trebuie să aștepte ca ea să cadă peste o casă.

2. Rotația de... (f-16-romania-fortele-aeriene_88800700.jpg)

Avem cadrul legal să intervenim. Legea urmează acum să fie promulgată de președintele interimar al României, Ilie Bolojan.Este încă un pas înainte pentru siguranța noastră și un eșec usturător pentru propaganda sovieto-suveranistă care vrea o Românie slabă, izolată și vulnerabilă. Cu voturile parlamentarilor USR, a trecut această lege. Extremiștii au votat împotrivă. CCR le-a arătat că dezinformarea nu poate înlocui Constituția.

Prin România nu se trece. România e stat NATO. România se apără”, a punctat Rodeanu.

 

Multă dezinformare și fake news despre proiectul de lege care permite Armatei să doboare drone rusești care violează spațiul aerian al României

 

Cei care s-au opus legii care reglementează și conceptul de transfer de autoritate în context NATO acuză legea de neconstituționalitate și de trădare a intereselor naționale

Și totuși, vorbim de o practică uzuală în cadrul NATO. Transferul de autoritate către un comandant străin este o practică uzuală în cadrul Alianței, pentru desfășurarea operațiilor și misiunilor aliate.

Procedura transferului de autoritate este reglementată în legislația noastră de mai bine de 14 ani pentru participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara teritoriului statului român. 

O altă dezinformare crasă e că legea oferă efectivelor militare participante dreptul de a face uz de muniție de război. Cu alte cuvinte, Armata reprimă proteste cu armament de război.

Această formă de interpretare a textului legislativ este o manipulare fără nicio legătură cu realitatea obiectivă. Legea nu permite utilizarea armelor împotriva civililor iar condițiile sunt strict definite, în acord cu legislația României și cu regulile de angajare, care sunt fundamentate obligatoriu pe temeiuri legale, politice și militare

E cât se poate de clar că aceste forme de manipulare se înscriu în tiparul campaniilor de dezinformare, prin care se încearcă inducerea unui climat de panică și de slăbire a încrederii în instituții și capacitatea de a-și îndeplini misiunile constituționale. Inclusiv în Armata României.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel