Prin agresiunea militară asupra Ucrainei, armata rusă a rezolvat două din cele trei probleme grave ale Peninsulei Crimeea

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Revenirea Republicii Crimeea și a orașului federal Sevastopol în compunerea Federației Ruse a dat naștere la o mulțime de probleme, din care unele nu au putut fi rezolvate definitiv și în mod fiabil în ultimii opt ani. Asta până ieri, când situația a fost preluată de armata rusă, care a închis rapid aproape toate problemele dureroase.

“Războiul Z”, așa cum poate fi denumită operația militară rusă împotriva Ucrainei, a intrat în cea de-a doua zi, dar deja este posibilă stabilirea unor rezultate intermediare. Astfel, în mai puțin de o zi, Ministerul Apărării al Federației Ruse a reușit să rezolve două din cele trei probleme critice ale Peninsulei Crimeea, care au apărut după anexarea de către Rusia. Specialiștii se întreabă deja dacă va fi posibil ca, în urma războiului, să se rezolve și a treia problemă, care pare să fie chiar cea mai importantă.

 

Deblocarea Peninsulei Crimeea

 

După separarea de Ucraina și reintegrarea în Federația Rusă, nici Ucraina și nici Occidentul nu au recunoscut Crimeea ca fiind rusă. Mai mult, autoritățile de la Kiev au aranjat o adevărată blocadă pentru locuitorii peninsulei, care nu are o legătură terestră cu cea mai mare parte a Federației Ruse. Alimentarea cu apă prin Canalul Crimeii de Nord a fost oprită, iar partea ucraineană a aruncat în aer stâlpii liniilor electrice, stopând și alimentarea cu energie electrică. În același timp, marile probleme logistice au fost cauzate de lipsa legăturilor directe de transport cu peninsula, deoarece între aceasta și Rusia există Regiunile Herson și Zaporojie din Ucraina.

În cele din urmă, legătura dintre Crimeea și continent s-a asigurat prin construirea Podului Crimeea peste Strâmtoarea Kerci. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că podul are multe vulnerabilități. Acesta reprezintă o țintă prioritară pentru Forțele Armate ale Ucrainei, care ar putea provoca un atac cu rachete asupra sa.

De asemenea, nici problema alimentării peninsulei cu apă nu a putut fi considerată ca fiind rezolvată în totalitate. Prin Canalul Crimeii de Nord curgea în peninsulă aproximativ 85% din necesarul de apă dulce, care era folosită, în special, pentru agricultură. Închiderea canalului de către Ucraina a distrus efectiv cultivarea orezului în peninsulă și a provocat daune grave horticulturii. A fost necesară săparea masivă de fântâni arteziene, dar apa acestora este bogată în săruri minerale și duce la o degradare treptată a solurilor fertile. La dificultățile din Crimeea s-au adăugat, de asemenea, și anomaliile meteorologice, care au adus ierni cu zăpadă puțină și veri uscate.

Autoritățile regionale și federale începuseră deja să construiască centrale puternice de desalinizare a apei, dar, pe 24 februarie 2022, situația s-a schimbat în mod dramatic.

În timpul operațiunii militare “Z”, trupele rusești au intrat pe teritoriul Ucrainei de-a lungul întregii lungimi a frontierei comune. În același timp, Forțele Armate ale Republicilor Populare Donețk și Lugansk au lansat o contraofensivă împotriva pozițiilor militarilor ucraineni de la frontiera administrativă cu noile state. Trupele s-au întâlnit cu cele din Crimeea în Regiunea Kherson. Literalmente, în mai puțin de o zi, Kievul a pierdut controlul asupra regiunii Mării Azov. Datorită acestui fapt, a fost posibil ca Moscova să rezolve două probleme importante din punct de vedere strategic.

În primul rând, de-a lungul regiunii Mării Azov a apărut un coridor de transport terestru, care va conecta acum în mod fiabil Crimeea cu Donbasul și Rusia.

În al doilea rând, după ce a ajuns în localitatea Herson, armata rusă a preluat controlul asupra întregii infrastructuri a Canalului Crimeii de Nord, deblocând trecerea apei în peninsulă. Astfel, potrivit unor informații recente, apa Niprului a început deja să curgă în peninsulă, a cărui blocadă poate fi acum considerată drept încheiată.

 

Recunoașterea Peninsulei Crimeea

 

A mai rămas de rezolvat cea de-a treia, dar poate cea mai importantă problemă a Crimeii. Este vorba despre statutul juridic al peninsulei, care, până în prezent, nu a putut fi rezolvat de către Ministerul de Externe al Federației Ruse.

Astfel, statutul juridic neclar al Crimeii creează o mulțime de dificultăți și restricții asupra vieții normale a locuitorilor și oferă Occidentului o pârghie de presiune politică permanentă asupra Moscovei.

Diplomația si-a dovedit limitele în rezolvarea problemei, iar aceasta va fi preluată tot de armată.

În timpul “Războiului Z”, Ministerul Apărării al Federației Ruse ar trebui să provoace o înfrângere zdrobitoare Ucrainei și să forțeze Kievul să se predea complet și necondiționat. Ulterior, va avea loc o reformă constituțională serioasă, pentru a schimba forma structurii sale de stat. Una dintre cererile Moscovei va consta, probabil, în recunoașterea de către Kiev a drepturilor la autodeterminare pentru cetățenii din Crimeea și republicile din Donbas. Astfel, Crimeea va fi recunoscută drept rusă, iar Republicile Populare Donețk și Lugansk ca și state independente.

Dacă cele două republici din Donbas vor continua să existe pe cont propriu sau vor deveni parte a Federației Ruse ori a Ucrainei se va decide în viitor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel