Kuleba a spus, în timpul unui briefing, că Ucraina va primi tancuri Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams și mizează pe francezul Leclerc, scrie media ucraineană.
Potrivit acestuia, coaliția de tancuri include deja 12 țări participante.
„Este prea devreme să numim toate țările coaliției și contribuțiile lor practice, pentru că unele dintre ele nu au luat încă decizii oficiale conform procedurilor lor interne.
Nu pot decât să remarc că în primul val de contribuții, Forțele Armate ale Ucrainei vor primi de la 120 la 140 de unități de tancuri moderne de modele occidentale”, a spus șeful Ministerului Afacerilor Externe.
El a adăugat că Ucraina continuă să lucreze la extinderea coaliției de tancuri, precum și la creșterea contribuțiilor participanților deja declarați.
Anterior, Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de 300-500 de tancuri pentru ofensivă.
Potrivit ambasadorului Ucrainei în Franța, Vadim Omelcenko, toate țările occidentale au promis Ucrainei 321 de tancuri grele.
Kuleba a vorbit și despre Summitul UE - Ucraina, de pe 3 februarie, de la Kiev, care va aborda aspecte privind aderarea la UE a Ucrainei, dar și situația securității din țara vecină, punerea în aplicare a formulei de pace a președintelui Zelenski, precum și tragerea la răspundere a Rusiei pentru crimele sale. Comisia intenționează să aducă până la 15 comisari la negocierile de la Kiev, scria Politico.
Reacție la declarațiile președintelui Croației
Președintele croat Zoran Milanovic, cunoscut pentru declarațiile sale pro-ruse, a cerut să nu compare situația din Kosovo cu anexarea Crimeei, afirmând că Crimeea nu va mai fi niciodată teritoriu ucrainean.
În plus, Milanovic le-a spus reporterilor din capitala Croației că este „o nebunie” să crezi că Rusia poate fi învinsă într-un război convențional. „Sunt împotriva trimiterii oricăror arme letale acolo”, a spus Milanovic. „Prelungesc războiul”.
Purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko, a declarat că gestul președintelui Croației, de apune semnul întrebării integritatea teritorială a Ucrainei, este unul inacceptabil.
„Mă întreb dacă Zoran Milanovici ar fi reușit să devină președintele țării sale cu o asemenea retorică în anii 1990, când Croația se lupta să-și păstreze statalitatea? Ar fi fost de acord alegătorii săi să închidă ochii la ocuparea unei părți a țării lor. teritoriu? Mă îndoiesc (...)
În schimb, apreciem și mulțumim foarte mult guvernului Croației și poporului croat pentru sprijinul neclintit al ucrainenilor în lupta împotriva agresiunii ruse”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.
Într-adevăr, prim-ministrul Croației Andrej Plenkovic a reacționat la pozițiile președintelui spunând că acestea „dăunează direct poziției de politică externă a Croației”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News