Condițiile dramatice de pe front. Cum era refolosită penicilina

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Prof. dr. Octavian Buda, titularul catedrei de Istoria Medicinei din cadrul UMF „Carol Davila”, a vorbit despre condițiile de pe câmpul de luptă din timpul Celui de-al doilea Război Mondial.

Octavian Buda amintește că soldații implicați în Marele Război s-au confruntat cu tifosul exantematic, febra tifoidă, gripa care a căpătat forme extrem de agresive, holera, amintind că în perioada respectivă până și o banală răceală putea avea consecințe dramatice. Nu în ultimul rând infecțiile care apăreau în urma rănilor.

„Nu degeaba Ion Cantacuzino insista ca soldații să aibă în ranița lor o fiolă cu ser antitetanic. Cea mai banală rană putea avea consecințe catastrofale. Era o epocă în care dacă existau măsuri de tip vaccinare, ele funcționau într-un anume cadru mai organizat. Lucrurile trebuiau făcute rapid, cu spitale de campanie mobile, cu medici capabili să asigure măcar măsurile igienice elementare”, ne-a precizat profesorul Octavian Buda.

În ceea ce privește antibioticele, acestea erau inexistente. Doar armata Statelor Unite a avut acces la penicilină, abia pe finalul Primului Război Mondial, însă din cauza faptului că aceasta era foarte scumpă se ajunsese la situații dramatice, precum decantarea penicilinei din urina celor care luaseră antibioticul.

Nu existau antibiotice, infecțiile erau letale. Epoca antibioticelor ține de perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Primul antibiotic care se produce într-un regim mai industrializat este peniicilina, dar abia după 1945. 

Rația de antibiotic era extrem de mică. Se ajunsese la situații dramatice în care singura posibilitate de a mai avea acces la antibioticul respectiv era urina celor care îl luaseră. Practic era din nou decantat antibioticul și recirculat atâta cât se putea”, a mai precizat Octavian Buda.

Profesorul a mai adăugat că în ceea ce privește Armata română, numărul celor decedați în urma valurilor epidemice oscilează între 100.000 și 150.000. 

10 milioane de combatanţi ucişi

Conflictul s-a soldat în total cu 10 milioane de morţi şi 20 de milioane de răniţi în rândul soldaţilor. 

Primul Război Mondial, în cifre. Datele înspăimântătoare ale Marelui Război

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel