Primul lot de muniție din cadrul inițiativei cehe a ajuns deja în Ucraina. Până la sfârșitul anului, armata ucraineană va primi o jumătate de milion de obuze

Ionel Copcea |
Data publicării:
Armata Ucrainei. Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Armata Ucrainei. Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Îm cadrul unui mesaj postat pe rețeaua de socializare X, înaintea unei întâniri programate cu președintele Cehiei, Petr Pavel, premierul ceh, Petr Fiala, a anunțat, pe 25.06.2024, că Forțele Armate ale Ucrainei, care se apără împotriva agresiunii rusești, au primit deja muniție de artilerie achiziționată din țări din afara Uniunii Europene (UE), în cadrul inițiativei cehe.

,,Primul lot de obuze a ajuns în Ucraina în urmă cu ceva timp”, a precizat premierul Fiala, citat de agenția de presă cehă ČTK. La sfârșitul lunii mai, Fiala declarase că 15 state membre ale UE și NATO au contribuit la inițiativa cehă cu peste 1,6 miliarde de euro (39,5 miliarde de coroane).

Potrivit ministrului ceh al apărării, Jana Černochová, în a doua jumătate a lunii iunie, numărul statelor care au aderat la inițiativa de achiziție de muniție de artilerie pentru armata ucraineană crescuse deja la 18. Ultima țară care s-a alăturat inițiativei a fost Islanda.

După cum au anunțat oficialii guvernamentali din Cehia, până la sfârșitul acestui an, Ucraina ar trebui să primească aproximativ o jumătate de milion de obuze. Transportul următor este programat pentru luna iulie.

Fiala a venit cu o propunere de a cumpăra muniție de artilerie pentru Ucraina din țări din afara uniunii la summitul UE din luna februarie. Cehia acționează ca intermediar și conectează țările individuale cu furnizorii de echipamente militare.

Guvernul ceh nu dorește să publice mai multe detalii despre originea muniției, deoarece, potrivit ministrului apărării, Jana Černochová, țările în cauză au o politică multidirecțională și nu vor să treacă de partea uneia dintre părțile implicate în conflict.

Opoziția cehă critică guvernul pentru faptul că nu a precizat în mod clar cu cât va contribui Cehia la inițiativa privind muniția de artilerie și pune sub semnul întrebării calitatea muniției.

Într-un interviu recent acordat agenției de presă ČTK, Černochová a declarat că speră ca muniția livrată Ucrainei să apară pe câmpul de luptă.

“Vom face tot posibilul ca să fie așa. Dar, muniția va fi în mâinile ucrainenilor și bineînțeles că va depinde de tactica lor, de procedurile militare pe care le vor alege. Noi putem să le oferim sprijin numai în ceea ce privește livrarea materialelor militare”, a spus Černochová.

           

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel