Primul înalt oficial român care admite sprijinul militar către Ucraina. Iar Patriot se alătură unei liste lungi care conține lansatoare APRA-40 sau blindate TAB-71

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari români care operează sistemul Patriot / Regimentul 74 PATRIOT foto: Roxana Davidovits
Militari români care operează sistemul Patriot / Regimentul 74 PATRIOT foto: Roxana Davidovits

E.S. Andrei Muraru,  ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii, a vorbit deschis despre ajutorul militar pe care România îl acordă Ucrainei.

Discuția a avut loc cu câteva ore înainte ca președintele român Klaus Iohannis să fie primit la Casa Albă de către Joe Biden, președintele american.

Într-o intervenție telefonică la postul de televiziune Antena 3 CNN ambasadorul Andrei Muraru a fost întrebat direct dacă cei doi președinți vor discuta despre livrarea de sisteme de apărare antiaeriană Patriot românești către Ucraina.

Ambasadorul României la Washington D.C. a subliniat în răspunsul său că România a oferit sprijin militar Ucrainei încă din prima fază a invaziei ruse și va continua să o facă. 

„Subiectul asistenței pentru Ucrainei este pe agenda președintelui Iohannis la Casa Albă. Solicitările (n.r. - de a livra un Patriot românesc către Ucraina) se fac în cadrul aliat. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a comunicat acest lucru acum câteva zile când a efectuat și o vizită la Kiev unde i-a asigurat pe președintele Zelenski și cabinetul de la Kiev de asistența continuă și creșterea asistenței militare pentru Ucraina. (...) România a acordat asistență militară Ucrainei de la bun început, împreună cu alte state, și o va face în continuare”, a precizat ambasadorul Andrei Muraru.

Ambasadorul Muraru e printre puținii înalți oficiali români care admit cu subiect și predicat că România oferă ajutor militar Ucrainei. Reamintim că ajutorul militar acordat de țara noastră a fost secretizat, România fiind printre puținele țări care au recurs la acest lucru. 

Totuși, dacă în ultimii doi ani oficialii români au evitat fie și să admită public ajutorul acordat Ucrainei, în ultimul timp lucrurile par să se schimbe ușor. Totodată, președintele Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Joe Biden, a admis că România e deschisă livrării unui sistem Patriot, în anumite condiții.

 

România pregătește un sistem Patriot pentru Ucraina. Iohannis spune însă că sistemul operațional rămâne în țară

 

2. Rachetă PA... (1-militari-romani-care-opereaza-sistemul-patriot-4_43638300.jpg)

Rachetă PAC-2 lansată de sistemul Patriot, în cadrul primelor trageri reale, din noiembrie 2023, la Capul Midia / Regimentul 74 PATRIOT, captură video

Președintele Klaus Iohannis a admis după întâlnirea din Biroul Oval cu președintele american Joe Biden faptul că România e deschisă livrării unui sistem Patriot Ucrainei. 

România dispune de 4 sisteme din care 3 sunt în curs de operaționalizare. Iohannis a subliniat că sistemul care va fi trimis Ucrainei nu e cel care e deja operațional. 

Pe lângă cele 4 urmează să fie achiziționate încă 3.

„Există nevoia unor sisteme avansate în Ucraina. În acest fel în ultimele săptămâni e o discuție intensă despre cine poate oferi sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și sigur că am fost întrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discuție. Am spus ca suntem deschiși. Trebuie să discut acasă în CSAT, să vedem cum putem pune problema, ce putem să oferim, ce putem primi în schimb pentru că e inacceptabil să rămână România fără apărare aeriană”, a punctat Iohannis.

 

Patriot se alătură unei liste lungi de armament românesc pe frontul din Ucraina care conține lansatoare APRA-40 sau blindate TAB-71

 

3. Transporto... (tab-71m_64254900.jpeg)

Transportor blindat TAB-71M în timpul unui exercițiu comun româno-american desfășurat în poligonul de la Babadag în anul 2000. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApN) via. Wiki

România a sprijinit masiv Ucraina, atât din punct de vedere umanitar, cât și din punct de vedere militar. Doar că, prin decizie politică, ajutorul militar a fost secretizat. Ucrainenii au mulțumit recent pentru 15 pachete de ajutoare militare, dar Bucureștiul nu a dezvăluit niciodată despre ce e vorba. Putem însă intui că muniție și tehnică militară.

Iar pe lângă această asistență, România va antrena inclusiv piloți ucraineni de F-16 în Centrul de Instruire de la Baza 86 Borcea, primul centru de F-16 din Europa.

Tot ce știm despre prezența armelor românești pe frontul din Ucraina e de pe imaginile surprinse pe front și analizate inclusiv de DefenseRomania.

Astfel, printre altele, ucrainenii au primit din partea României blindate TAB-71 amfibii, obuziere, lansatoare APRA-40 de 122 mm - care au stat și la baza dezvoltării viitoarelor LAROM -  și numeroase cantități de muniție de 152 mm și 122 mm, dar și aruncătoare de grenade.

Au mai fost trimise Ucrainei și aruncătoare de grenade AG-7 și AG-9 precum și mitraliere grele DshKM de 12.7 mm, plus multe altele.

După cum putem observa e vorba de tehnică sovietică. Sistemul de apărare antiaeriană Patriot ar fi primul sistem modern occidental pe care România l-ar trimite Ucrainei.

CITEȘTE ȘI: Aliații își testează apărarea antiaeriană integrată în Europa. Se exersează interceptarea inclusiv de muniție nucleară deținută de Rusia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel