Primul din cele 32 de avioane F-35 ”Husarz” poloneze, prezentat cu mare fast în SUA

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35 Polonia
F-35 Polonia

F-35 este pe cale să devină coloana vertebrală a Forțelor Aeriene din statele NATO, iar Polonia se adaugă pe lista statelor care dețin cel puțin un avion F-35. Primul avion F-35A „Husarz” al Forțelor Aeriene poloneze a fost prezentat oficial de către Lockheed Martin.

Lockheed Martin a prezentat guvernului polonez primul F-35A Lightning II destinat Poloniei.

Evenimentul în cadrul căruia a fost prezentat primul avion de luptă  F-35 al Poloniei s-a desfășurat la Fort Worth, dinTexas - fabrica unde Lockheed Martin produce cele mai multe din avioanele F-35, facilitate pe care DefenseRomania a avut ocazia să o viziteze în această primăvară.

Ba chiar mai mult, cu acel prilej, publicația noastră a putut vedea primul F-35 al Poloniei de pe linia de asamblare. Aeronava, care avea codul AZ-01, se afla atunci în etapele finale de producție.

Iată că acum primul dintre aeronavele stealth F-35 ale Poloniei a fost prezentat într-o mare ceremonie la fabrica gigantului Lockheed Martin, în prezența reprezentanților militari polonezi, oficiali americani și alți demnitari.

Așa cum prezentam încă din luna aprilie, polonezii își vor boteza aeronavele ca F-35 ”HUSARZ” (în română, F-35 Husari). Husarii erau ostași de cavalerie ușoară din Evul Mediu, în special la unguri și polonezi).

F-35 dezvăluit miercuri este primul dintre cele 32 pentru Polonia, după ce Varșovia a încheiat în 2020 un acord de 4,6 miliarde de dolari cu Washington pentru avioanele din configurația convențională F-35A, cu decolare și aterizare normală. 

Youtube video image

F-35 este pe cale să devină coloana vertebrală a Forțelor Aeriene din statele NATO, așa cum remacă și oficialii companiei americane.

„Fiind aeronava preferată a NATO, F-35 este un multiplicator de forță puternic și esențial pentru descurajarea și înfrângerea amenințărilor pentru Polonia și aliații săi”, a declarat Greg Ulmer , președintele Lockheed Martin Aeronautics. „Suntem onorați să ne consolidăm parteneriatul de durată cu Polonia prin sărbătoarea de astăzi, asigurând securitatea națională poloneză și dezvoltarea capacităților pe termen lung pentru deceniile următoare”.  

F-35 operează acum de la 32 de baze din întreaga lume. Până în prezent, Lockheed Martin a livrat peste 1.000 de avioane F-35, a instruit peste 2.540 de piloți și 16.690 de întreținători, iar flota de F-35 a depășit 889.000 de ore de zbor cumulate. Lockheed Martin continuă să lucreze cot la cot cu operatorii F-35 pentru a se asigura că aliații rămân în fața amenințării în evoluție. 

 

România va călca pe urmele Varșoviei

 

Țara noastră intenționează să achiziționeze, într-o primă etapă, 32 de aeronave F-35, urmând ca ulterior să fie contractate ale 16 aeronave. Parlamentul a dat undă verde achiziției, iar acum se așteaptă răspunsul autorităților americane.

Chiar zilele trecute, MApN a lansat în dezbatere publică Proiectul de Lege care va reglementa condițiile de achiziție și de derulare a avioanelor și echipamentelor ce vor face parte din Programul F-35 al României.

Guvernul României estimează că achiziția primului lot de aeronave va costa, probabil, 6,5 miliarde de dolari, dar se așteaptă încă răspunsul SUA. Ministrul apărării Angel Tîlvăr anticipa că documentele cu răspunsul din partea SUA ar putea veni în toamna acestui an.

***

„Această aeronavă va contribui foarte mult la siguranța regională poloneză, și nu numai poloneză, [precum și] credibilitatea [și] descurajarea NATO”, a declarat generalul-maior Ireneusz Nowak, inspectorul general al Forțelor Aeriene Poloneze.

Piloții polonezi vor inaugura în câteva luni un nou hub internațional de antrenament la Baza Gărzii Naționale Aeriene Ebbing din Arkansas folosind noile lor avioane. Prima aeronavă a Poloniei va fi apoi livrată în țară în 2026, potrivit șefului de aeronautică Lockheed, Greg Ulmer. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel