Primul avion rus doborât de ucraineni de pe și în teritoriul Rusiei. Un Su-34 aflat în misiune de luptă, lovit de rachete ucrainene

Rușii au pierdut un avion de vânătoare-bombardament de tip Su-34 în Kursk. E primul avion rus doborât în spațiul aerian al Federație Ruse din teritoriile ruse ocupate de ucraineni.

Aeronava de tip Su-34 a fost doborâtă seara trecută în timpul luptelor din Kurs. Informația a fost confirmată de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Incidentul a avut loc în Kursk.

„În această seară, pe teritoriul regiunii Kursk (n.r. - teritoriul Federației Ruse), în timpul unei misiuni de luptă, un avion de vânătoare-bombardament de tip Su-34 a fost distrus de forțele ucrainene prin utilizare sistemelor de rachete antiaeriene din dotare”, se arată în comunicatul oficial al Armatei Ucrainei.

Agenția Unian remarcă că pagina de Telegram Real War, canal ce monitorizează progresul ostilităților, confirmă că Su-34 a fost distrus noaptea în regiunea Kursk. Pe internet au apărut imagini, dar de la mare distanță cu un incendiu care ar putea fi avionul Su-34 doborât.

În plus, comandantul șef al Forțelor Armate Ucrainene, Alexander Sîrskî, a confirmat și el distrugerea avionului Su-34 în ​​regiunea rusă Kursk, unde se desfășoară operațiunea ucraineană.

„Forțele de Apărare ucrainene au distrus un avion Su-34 inamic. Cerul de deasupra regiunii Kursk a devenit mai senin”, a transmis ironic comandantul șef al Armatei Ucrainei.

În urma operațiunii Kusrk care a deputat cu incursiunea ucrainenilor în teritoriul Rusiei pe data de 6 august, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, 74 de localități ruse se află sub controlul Ucrainei. Peste 20.000 de civili ruși au fost evacuați de Moscova.

 

Avioanele de vânătoare-bombardament de tip Su-34 sunt „favoritele” ucrainenilor. Rușii au pierdut un număr mare de Su-34 de la începutul invaziei, fapt ce arată că sunt intens folosite în misiuni de luptă

 

2. Avion de t... (su-34_96670100.png)

Avion de tip Su-34 al Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

În ceea ce privește avioanele de vânătoare-bombardament de tip Su-34, acestea sunt printre cele mai folosite avioane de ruși în cei peste doi ani și jumătate de la invadarea Ucrainei.

În total, de la începutul invaziei militare rusești în Ucraina (24 februarie 2022), Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au pierdut aproximativ 25% din parcul de aeronave Su-34.

Probabil că, numărul de avioane operaționale de tip Su-34 deținute în prezent de Forțele Aerocosmice rusești a scăzut sub 100 de aeronave.

Rușii au folosit în mod constant avioane de tip Su-34 pentru a lovi teritoriul Ucrainei, lansând bombe echipate cu kituri UMPK, dar și rachete de croazieră asupra unor ținte civile.

În aprilie, Forțele Aerospațiale Ruse au primit primul lot de avioane de luptă-bombardiere Su-34 din 2024. Înainte de livrare, avioanele de vânătoare-bombardament au fost supuse unui ciclu complet de teste în fabrică pentru a confirma performanțele de zbor și fiabilitatea sistemului.

Noile avioane au fost livrate în cadrul unei comenzi de stat pentru apărare, care a fost îndeplinită de United Aircraft Corporation din 2019.

CITEȘTE ȘI: Cum arată superioritatea aeriană a Rusiei: Ucraina a forțat „măreața” aviație militară rusă să-și disperseze avioanele, inclusiv Su-34, cu costuri mai mari

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel