Olanda promite 400 de milioane de euro pentru proiectul ucrainean privind dezvoltarea de drone, dar și mai multe F-16 în următoarele luni

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16, Ucraina. Avion de luptă F-16 în dotarea Ucrainei. Photo: Captură video @VolodimirZelenski @OfficialFacebook
F-16, Ucraina. Avion de luptă F-16 în dotarea Ucrainei. Photo: Captură video @VolodimirZelenski @OfficialFacebook

Primul avion de luptă F-16 provenit din Olanda se află deja în Ucraina, iar restul celor 24 de avioane vor sosi în lunile următoare, a declarat de ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, în timpul unei vizite neanunțate la Harkov, pe 6 octombrie. Oficialul a anunțat, de asemenea, un nou pachete de asistenta militara în valoare de 400 de milioane de euro pentru a furniza Ucrainei noi drone de ultimă generație.

„Pentru prima dată, pot anunța oficial că primele F-16 olandeze au ajuns în Ucraina. Aceasta este o nevoie urgentă”, a scris oficialul pe Twitter. Brekelmans a adăugat că restul celor 24 de avioane de vânătoare vor sosi în Ucraina în lunile următoare.

Ruben Brekelmans a declarat că în timpul șederii sale în Harkov a văzut cu ochii săi distrugerile provocate de atacurile rusești. De asemenea, a auzit frecvent avertismente de raid aerian.

„Am fost martor la consecințele bombardamentelor rusești. Apartamentele au fost distruse. Lipsește curentul electric. Copiii merg la școală în buncăre. Ucraina se poate apăra doar menținând Rusia la o distanță mai mare”, și-a împărtășit ministrul impresiile.

Într-un alt tweet, oficialul a anunțat un plan de acțiune pentru furnizarea de drone.

„Cu 400 de milioane de euro, vom furniza drone de ultimă generație pentru recunoaștere, apărare și ofensivă. Aproape jumătate vor fi dezvoltate în Țările de Jos”, a declarat Brekelmans într-o postare pe social media.

Cu o seară înainte, Rusia a lansat drone în 14 regiuni din Ucraina, inclusiv în Harkov, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În cursul săptămânii, a spus Zelenski, Rusia a folosit aproximativ 20 de rachete de diferite tipuri, peste 800 de bombe aeriene ghidate și aproape 400 de UAV-uri de atac de diferite tipuri.

Zelenski a făcut apel la aliații internaționali ai Ucrainei să rămână uniți și a reiterat apelul său de a se asigura că Ucraina are capacități de atac cu rază lungă de acțiune.

Aceste chestiuni se vor afla pe ordinea de zi a reuniunii Grupului internațional de contact privind apărarea Ucrainei în formatul Ramstein din 12 octombrie, a declarat Zelenski într-o postare pe social media.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel