Cine va fi noul șef al NATO. Vizita premierului danez la Casa Albă, motiv de speculații, dar subiectul ”F-16 pentru Ucraina” arde

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

O femeie ar putea deveni pentru prima dată șeful Alianței Nord-Atlantice (NATO). Potrivit presei scandinave, premierul danez Mette Frederiksen l-ar putea succeda în funcția de Secretar General al NATO pe Jens Stoltenberg, care pleacă în septembrie și nu dorește să mai continue.

Cursa pentru a deveni următorul șef NATO se încălzește. Deși noul ”șef” al NATO are un rol foarte public, concursul este extrem de opac, desfășurat în principal în consultări între lideri și diplomați. Aceste consultări continuă până când toți membrii NATO sunt de acord că au ajuns la un consens, explică Reuters.

Speculațiile despre plecarea lui Frederiksen de la Copenhaga la sediul Alianței de la Bruxelles au fost alimentate și mai mult de vizita de luni a premierului  danez la Casa Albă, unde a discutat cu președintele american Joe Biden.

Totuși, Frederiksen respinge speculațiile. „Am o relație bună cu președintele american”, a explicat prim-ministrul social-democrat în vârstă de 45 de ani, călătoria sa la Washington. „Știu că există speculații despre NATO, dar nu voi comenta asta chiar acum”, a declarat ea la televiziunea daneză TV2 duminică seara, scrie Reuters.

Foto: F-16. Probabil că subiectul F-16 pentru Ucraina nu a lipsit de pe agenda convorbirilor de luni de la Casa Albă, în condițiile în care Danemarca s-a declarat deschisă să livreze Ucrainei avioane de luptă F-16 și să antreneze piloții ucraineni.

Totuși, în cazul în care Copenhaga decide să doneze Ucrainei avioanele sale F-16, Argentina ar urma să piardă un contract pentru aceste aeronave. În orice caz, Washingtonul trebuie să autorizeze o astfel de vânzare, dar administrația de la Casa Albă a păstrat tăcerea pe acest subiect timp de luni de zile.

 

”Nu îmi caut loc de muncă”

 

Frederiksen a fost confirmată ca prim-ministru abia la începutul anului, după ce partidul său a câștigat din nou alegerile parlamentare în octombrie anul trecut. A format o coaliție cu două partide liberale.

„Sunt fericită ca prim-ministru danez și am spus deja de mai multe ori că nu îmi caut un alt loc de muncă”, a spus prim-ministrul mai târziu în interviu. Dar, potrivit presei, ea a fost reticentă să spună un „nu” categoric unei posibile mutari de la Copenhaga la Bruxelles.

O decizie cu privire la următorul secretar general al NATO este de așteptat să fie luată la mijlocul lunii iulie, la summitul alianței de la Vilnius. Există tradiția că poziția aparține unuia dintre membrii europeni ai NATO, în timp ce structurile de comandă ale alianței sunt conduse de un general american.

 

Trei scandinavi la rând

 

Recent, s-au auzit în mod repetat voci în cadrul grupului că o femeie ar trebui să ocupe pentru prima dată poziția de vârf în NATO. Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a fost deja discutat în acest context. Cu toate acestea, unele țări vest-europene membre ale alianței în special au rezerve față de ea din cauza atitudinii acesteia foarte dure față de Rusia, în timp ce Frederiksen nu se profilează atât de puternic.

Dimpotrivă, faptul că ea ar deveni a treia reprezentantă a uneia dintre țările scandinave în fruntea NATO este împotriva lui Frederiksen. Înainte de Stoltenberg, a ocupat funcția danezul Anders Fogh Rasumssen.

 

Cine mai e în cărți

 

Alături de prim-ministrul danez Mette Frederiksen, un candidat serios pentru funcția de secretar general al NATO mai este secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat săptămâna trecută că i-ar plăcea postul. Ministrul britanic nu și-a ascuns intențiile, declarând că i-ar plăcea să ajungă la NATO.

Jamie Shea, un fost înalt oficial NATO, explica faptul că liderii vor căuta un politician, comunicator și diplomat de cel mai înalt nivel, capabil să-i țină uniți pe membrii NATO.

Alături de numele prim-ministrei estoniene Kaja Kallas, dar și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, mai sunt vehiculate și cele ale prim-ministrului olandez Mark Rutte și ale premierului spaniol Pedro Sanchez. Totuși, Rutte a insistat că nu vrea postul. Și Sanchez are alegeri generale de luptat mai târziu în acest an.

Ultimul pe listă, fără voia sa, ar putea fi chiar actualul șef al NATO - Jens Stoltenberg.

Aparenta lipsă de candidați cu sprijin larg ridică posibilitatea ca mandatul lui Stoltenberg să fie prelungit din nou, poate până la un alt summit NATO din 2024.

Stoltenberg a susține că nu vrea să mai rămână, dar nu a spus cum ar răspunde dacă i se va cere să facă acest lucru.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel