Generalul ucrainean Oleksandr Sîrskîi, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, a anunțat că la Bahmut situația rămâne deosebit de grea și de gravă pentru Ucraina, dar există speranță după ce atacuri ale Armatei ucrainene au forțat ocupanții ruși să abandoneze unele poziții.
Înaltul oficial ucrainean nu a intrat în mai multe detalii cu privire la acest aspect.
„În încercarea de a înainta, inamicul depune eforturi uriașe. În ciuda pierderilor semnificative, sunt aruncați în luptă noi grupuri de mercenari Wagner, luptători ai altor companii private și parașutiști. Inamicul nu reușește însă cucerirea orașului.
Situația e însă dificilă. Cu toate acestea, în unele zone ale orașului, Armata ucraineană a contraatacat cu succes iar unități militare ale inamicului au abandonat pozițiile”, a precizat comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, potrivit publicației ucrainene Pravda.
Potrivit generalului Sîrskîi, în ciuda atacurilor intense ale Rusiei, ocupantul nu a reușit să străpungă apărarea pozițiilor ucrainene.
Amintim că Rusia a transformat Bahmutul într-un adevărat iad, în încercarea disperată de a cuceri orașul.
Rusia asediază Bahmutul încă din vara anului trecut, dar în ultimele 5 luni și-a concentrat întreaga forță militară pe direcția Bahmut. În ciuda pierderilor uriașe de ambele părți, orașul e controlat în mare parte de ruși, dar nu a căzut.
Ucrainenii continuă să controleze ruta orășelului Ceasiv Iar, aflat la doar 15 kilometri de Bahmut, punct care joacă un rol logistic extrem de important.
Rusia încearcă cucerirea Bahmutului până pe 9 mai, iar mai apoi ar putea căuta o portiță pentru a ieși din război și a-și consolida teritoriile ocupate
Distrugeri în Ucraina provocate de războiul rus împotriva Ucrainei. Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Moscova şi-a stabilit un alt termen limită pentru a ocupa oraşul ucrainean Bahmut - 9 mai - potrivit unor surse de la putere consultate de agenţia RBC.
O versiune prezentată de interlocutorii agenţiei indică faptul că, după ce Bahmutul va fi ocupat de ruşi, dictatorul rus, Vladimir Putin, ar putea anunţa sfârşitul războiului pe această "notă de victorie", argumentând că "toate scopurile operaţiunii militare speciale sunt îndeplinite, armata ucraineană fiind învinsă".
Sursele RBC recunosc că există o anumită logică în spatele unui astfel de scenariu. "Cert este că nu există garanţia că, după ce vor fi capturat Bahmutul, ruşii vor putea continua ofensiva din punct de vedere fizic. După bătăliile epuizante pentru Severodoneţk, vara trecută, avansul inamicului a stagnat luni de zile. În plus, după ofensiva ucraineană, Rusia va pierde doar teritoriile ocupate. Adică, în opinia Moscovei, „sfârşitul războiului„ ar urma să însemne o încercare de a rămâne cu ceea ce au ocupat", titrează agenţia ucraineană, citată de Rador. Potrivit surselor RBC, dacă Rusia anunţă sfârşitul războiului înainte de contraofensiva Forţelor Armate ale Ucraine, există riscul ca liderii lumii să convingă Kievul să înceapă negocieri, în locul unei operaţiuni militare, "mai ales că nu sunt puţini politicienii care susţin o pace ce nu corespunde interesului Ucrainei".
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News