Primele sisteme americane M-SHORAD au ajuns în Europa

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit informațiilor furnizate pe 23 aprilie de Army Futures Command - comandamentul responsabil cu modernizarea forțelor terestre americane - sistemele mobile de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune (M-SHORAD) au ajuns la o primă unitate americană din Europa.

Batalionul 5 din Regimentul 4 Artilerie și Apărare Antiaeriană subordonat Comandamentului de Apărare Antiaeriană și Antirachetă al Armatei 10 din Ansbach, Germania, este primul care primește vehiculele americane și va continua să testeze sistemul M-SHORAD (Maneuver Short-Range Air Defense).

Acest prim batalion va primi 32 de vehicule până în septembrie 2021, pentru completarea sa fiind folosite prototipuri deja construite.

M-SHORAD este un sistem bazat pe vehiculul de luptă Stryker A1. Acesta include un pachet de echipamente proiectat de Leonard DRS, inclusiv lansatorul de rachete Stinger produs de Raytheon. Integratorul principal al sistemului este General Dynamics Land Systems, care a primit un contract în valoare de 1,2 miliarde USD pentru construirea și livrarea sistemului în octombrie 2020.

 

Sistemul a fost dezvoltat rapid, chiar într-un timp record

 

La doar 19 luni de la formularea cerinței a avut loc prima livrare a unei platforme pentru testare, răspunzând astfel apelului lansat încă din 2016 de către US Army Europe privind necesitatea umplerii golul existent în capacitatea de apărare antiaeriană la distanță mică.

După testele de foc din poligonul de rachete White Sands, din zona deșertică a New Mexico, și după evaluările ulterioare ale furnizorilor, a fost selectat vehiculul de luptă Stryker ca platformă gazdă pentru pachetul de echipamente asigurat de Leonardo DRS.

US Army va produce 144 de astfel de sisteme, pentru patru batalioane, începând din acest an, urmând în timp o producție adiacentă pentru eventuale batalioane suplimentare.

 

Viitorul va fi marcat de utilizarea laserului și a interceptorilor cinetici

 

Variantele viitoare ale sistemului vor include noi interceptori cinetici și un echipament ce utilizează energia direcționată, care, potrivit dezvoltatorului, vor permite nu doar apărarea împotriva avioanelor și sistemelor aeriene fără pilot, ci și a rachetelor, artileriei și lansatoarelor de proiectile.

Pentru aceasta, US Army a acordat câte un contract companiilor Northrop Grumman și Raytheon, pentru a construi o armă laser clasa 50 kilowați utilizabilă pe vehiculele de luptă Stryker pentru misiuni SHORAD. Există informații potrivit cărora unul dintre sistemele de arme laser dezvoltate ar putea fi integrat la nivelul unui pluton de patru vehicule Stryker încă din anul fiscal 2022. De remarcat că US Army a lăsat ușa deschisă și celorlalți furnizori care nu au primit încă un contract și care vor să concureze folosind propriile investiții în cercetare și dezvoltare.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel