UPDATE: Primele rezultate concrete: Armata Ucrainei anunțat eliberarea unor localități de lângă Vuhledar

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ai Brigăzii 68
Militari ai Brigăzii 68

Forțele Armate ucrainene susțin că au eliberat localitatea Blahodatne, aflat la câțiva kilometri de Vuhledar

Update: Ucraina a anunţat primele victorii ale contraofensivei sale împotriva forţelor ruse, după ce a eliberat trei localități mici, situate în vestul regiunii Doneţk: Blahodatne, Makarivka şi Neskucine.

Totuși, așa cum remarcă și experții militari, este prea devreme să ne pronunțăm cu privire la amploarea și eficacitatea acțiunilor militare duse de ucraineni în aceste zile. La acest moment, forțele ucrainene ucrainene s-ar afla la aproximativ 10 km de principalele fortificații ruse de la Novosilka.

***

Forțele ucrainene încearcă în prezent o operațiune tactică extraordinar de dificilă – un asalt frontal împotriva pozițiilor defensive pregătite de ruși, acțiuni de luptă care sunt îngreunate suplimentar de lipsa superiorității aeriene, notează analiștii ISW.

Potrivit ISW, forțele ucrainene au efectuat operațiuni contraofensive în cel puțin patru zone ale frontului.

În sud-estul Ucrainei, militarii ucraineni din Brigada 68 "Oleksi Dovbush” au raportat că, în cooperare cu unitățile vecine ale Forțelor de Apărare, au eliberat așezarea Blahodatne, situată la granița dintre regiunile Zaporijia și Donețk.

Militarii susțin că în timpul operațiunii de eliberare a localității au reușit să captureze ocupanții ruși, notează UPravda.

În Ucraina, unitățile de tipul Brigăzii 68 sunt construite pentru acțiuni rapide: nu sunt la fel de ușoare precum brigăzile teritoriale, cărora în general lipsesc vehiculele pe șenile, dar nici la fel de grele ca brigăzile de tancuri sau cele mecanizate cu sute de tancuri și vehicule de luptă.

Potrivit cunoscutului analist militar David Axe, Brigăzile 68 și 71 Vânători au fost constituite în  2022, beneficiind de un lot de camionete noi, unele dintre ele modificate pentru a putea acomoda lansatoare ”semi-portabile” de rachete antiaeriene și antitanc. De asemenea, în dotarea acestor brigăzi au mai fost observate în vehicule blindate antimine, de tip MaxxPro, furnizate de SUA.

Foto: Militar al Brigăzii 68 "Oleksi Dovbush” / facebook

 

Ucrainenii forțează frontul în mai multe zone din sud-est

Hartă: Localitatea Blahodatne, situată la granița dintre regiunile Zaporijia și Donețk și la 100 de km est de Orihiv - o altă zonă în care ucrainenii încearcă să străpungă apărarea rușilor

Localitatea eliberată Blahodatne se află la vest de o altă zonă fierbinte din sud-estul frontului - localitatea Orihiv, situată la aproximativ 90-100 de km.

La sud-vest și sud-est de Orihiv, forțele ucrainene au obținut câștiguri puctuale în timpul contraatacurilor, dar bloggerii ruși susțin că forțele ruse din această zonă se apără cu succes. 

Ministerul rus al apărării a publicat chiar imagini cu distrugerea unor echipamente occidentale, pentru a slăbi încrederea în rândul ucrainenilor.

Analiștii ISW sunt de părere că pierderile inițiale înregistrate de Ucraina nu sunt surprinzătoare, deoarece vorbim de o fază a luptelor împotriva unora dintre cele mai bine pregătite forțe ruse din Ucraina.

”Cu toate acestea, atacurile inițiale – și în special filmările selectate pe care surse ruse le difuzează și le evidențiază în mod intenționat – nu sunt reprezentative pentru toate operațiunile ucrainene. Armata rusă rămâne periculoasă și forțele ucrainene se confruntă cu siguranță cu o luptă grea, dar Ucraina nu și-a angajat încă marea majoritate a forțelor sale de contraofensivă și apărarea rusă nu este uniform puternică de-a lungul tuturor sectoarelor liniei frontului”, remarcă analiștii ISW.

 



DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel