Livrarea munţilor de tip MALD către Ucraina nu a fost niciodată anunțată în mod oficial, însă imagini cu resturi ale unor muniţii ADM-160, găsite în apropierea clădirilor lovite de rachete în regiunea Luhansk, ocupată de Rusia, în mai 2023, au început să circule rapid pe rețelele de socializare.
⚡️Passage of MiG-29 (9-13) from the ????????114th Tactical Aviation Brigade
— ????????Ukrainian Front (@front_ukrainian) May 20, 2024
The fighter is armed with ????????ADM-160 MALD missiles, which is equipped with radio-electronic warfare systems and is designed to set obstacles, simulate the flight of a combat aircraft, as a target or false… pic.twitter.com/ZE9eoM1AKj
La acel moment, nu era clar care a fost platforma de lansare, deși a fost menționată posibilitatea ca aceasta să fie MiG-29 și Su-27.
Cu această ocazie, se pare că momelile fabricate în SUA ar fi putut să distragă atenția apărării aeriene rusești de la rachetele Storm Shadow care au fost folosite pentru a lovi eficient țintite vizate. Circumstanțele în care a fost realizată imaginea cu avionul MiG-29 echipat cu MALD nu sunt cunoscute, precizează publicaţia The Aviationist.com.
Prima mențiune a unei astfel de utilizări datează din mai 2023. Aceasta a coincis cu recepţionarea rachetelor de croazieră britanice Storm Shadow de către Forțele Armate Ucrainene. Se presupune că MALD ajuta rachetele Storm Shadow să fie cât mai eficiente atunci când sunt utilizate împreună - rachetele momeală ajută la suprasaturarea sistemului rusesc de apărare aeriană, iar rachetele pot lovi cu uşurinţă ţinta desemnată.
ADM-160 MALD este muniţie de mici dimensiuni propulsată de un motor de rachetă, concepută pentru a simula rolul unor rachete de croazieră sau alte altor ținte aeriene, păcălind astfel apărarea aeriană inamică. Cu o lungime de numai 2,38 metri, o anvergură a aripilor de 0,65 metri și o greutate la lansare de 45 de kilograme, poate acoperi o rază de acțiune de 460 până la 570 de kilometri, în funcție de modificare. Racheta este echipată cu sisteme care îi permite să imite amprenta radar a unei rachete de croazieră reale.
S-a vorbit despre faptul că avioanele MiG-29 ar putea fi utilizate ca platformă de lansare, dar acest lucru nu a fost confirmat oficial niciodată. Integrarea MALD pe o aeronavă de luptă ar fi destul de simplă, deoarece toate datele ar fi preinstalate pe drona MALD înainte de lansare. Flota relativ mică de Su-24 Fencer a Ucrainei este platformă care lansează în prezent rachetele Storm Shadow/SCALP-EG.
Prezența dronelor momeală americane ADM-160 MALD în Ucraina nu este dezvăluită public, iar Statele Unite nu au anunțat oficial transferul acestora către Forțele Armate Ucrainene.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News