Primele imagini cu momentul lansării unor rachete Storm Shadow/SCALP de pe un avion de luptă ucrainean Su-24 (Video)

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Pe rețelele de socializare, a apărut un videoclip care arată momentul în care rachetele Storm Shadow/SCALP-EG au fost lansate de pe un avion ucrainean Su-24. Aceasta este una dintre cele mai puternice arme care ajung pe linia frontului ca parte a sprijinului occidental.

După cum se evidențiază pe site-ul ucrainean Defence Express, materialul video publicat este unul excepțional. Este primul material video prezentat oficial de Forțele Aeriene Ucrainene care ilustrează utilizarea rachetelor Storm Shadow/SCALP-EG și primul video care arată utilizarea în luptă a acestei arme. Până în prezent, materialele video oficiale au provenit în principal de la MBDA, producătorul rachetelor.

Storm Shadow și SCALP-EG sunt rachete de croazieră gemene cu rază lungă de acțiune pe care Regatul Unit și Franța le furnizează Ucrainei. Acestea pot lovi ținte aflate la o distanță de până la aproximativ 500 de kilometri.

Un sistem avansat de navigație inerțială și prin satelit este utilizat pentru țintire. După lansare, aceste rachete ating o viteză de aproximativ 1100 de kilometri pe oră. Acestea sunt proiectate cu ajutorul tehnologiei stealth și pot zbura la altitudini foarte mici, ceea ce le face greu de detectat de radarele inamice. Au fost deja publicate videoclipuri care arată importanța sistemelor antiaeriene rusești împotriva acestor rachete.

O caracteristică importantă este puterea lor distructivă ridicată. Fiecare Storm Shadow/SCALP-EG are peste 5 metri lungime și cântărește aproximativ 1 300 de kilograme, cu aproximativ 450 de kilograme alocate focosului BROACH (Bomb Royal Ordnance Augmented Charge). În funcție de nevoile atacatorului, poate funcționa în mai multe moduri și poate exploda la impact, cu întârziere sau în aer, creând un baraj de fragmente distructive.

Deloc surprinzător, videoclipul difuzat de forțele aeriene ucrainene prezintă o aeronavă Su-24. S-a confirmat anterior că aceste aeronave vor fi modificate corespunzător pentru a transporta rachete de croazieră britanice și franceze. După cum a explicat Przemyslaw Juraszek, un jurnalist de la Wirtualna Polska, acest lucru a fost realizat cu ajutorul unor piloni împrumutați de la avionul Panavia Tornado.

Storm Shadow/SCALP-EG este o armă care a îmbunătățit semnificativ armata ucraineană. Aceste rachete au fost folosite, printre altele, pentru a ataca podul Chonhar și portul din Sevastopol, unde au lovit submarinul "Rostov-on-Don".

Până în prezent, rachetele Storm Shadow furnizate de Marea Britanie s-au dovedit extrem de eficiente în efectuarea de lovituri precise asupra unor ținte strategice rusești. Cu ajutorul acestei rachete, forțele aeriene ucrainene și-au transformat bombardierele Sukhoi Su-24 în sisteme puternice de atac în adâncime.

Fabian Hoffmann, expert în domeniul apărării stabilit la Oslo, face o observație esențială cu privire la aprovizionarea Ucrainei cu rachete Storm Shadow/SCALP-EG. Înainte de război, Franța și Regatul Unit dețineau aproximativ 1 250-1 400 de astfel de rachete. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel