Utilizatorii de pe reţele de socializare Twitter , Reddit și Weibo — principalul canal de socializare din China — cred că epava aronavei care poate fi observa în acesta imagine este a avionului de luptă F-35C Lightning ÎI care s-a prăbuşit în Marea Chinei de Sud.
Enhanced and close up of photo making the rounds purportedly of the F-35C that slid off USS Carl Vinson in the South China Sea on Jan 24 appears to show VFA-147 insignia on the tail pic.twitter.com/Pf7uo78BRS
— Mike Yeo 杨启铭 (@TheBaseLeg) January 27, 2022
Amintim că, în cursul zilei de luni, 24 ianuarie, un F-35C Joint Strike Fighter al U.S. Navy a fost implicat într-un accident. Potrivit declaraţiilor Marinei SUA, accidentul a avut loc în timp avionul F-35C se pregătea să aterizeze la bordul portavionului USS Carl Vinson, care operează în prezent în Marea Chinei de Sud.
Photo Supposedly Showing The F-35C That Fell Into The Sea After Landing Mishap Leaked Online: https://t.co/QUUkfKoDUK
— The Aviationist (@TheAviationist) January 27, 2022
Înainte de a cădea în apele Mării Chinei de Sud, avionul F-35C a lovit puntea portavionului USS Carl Vinson, incident care a dus la rănirea a șapte militari. Pilotul a reuşit să se catapulteze la timp.
Imagine grafică realizată de cotidianul britanic Daily Mail.
Ulterior, au apărut speculaţii că Armata Chinei ar fi interesată să ajungă la epava avionului F-35C, înaintea U.S. Navy.
Carl Schuster, fost director de operațiuni al Centrului Comun de Informații al Comandamentului Indo-Pacific al SUA, într-o intervenție pentru CNN, a precizat că Beijingul va încerca să localizeze și să supravegheze în detaliu operațiunea de recuperare, folosind inclusiv submarine și alte mijloace submersibile.
Schuster crede că procedura de recuperare a aeronavei va dura, iar U.S. Navy va încerca să mențină în zonă o prezență militară constantă. Fostul căpitan al Marinei americane nu exclude ca Beijingul să revendice dreptul de recuperare al aeronavei în baza revendicărilor teritoriale din Marea Chinei de Sud sub pretextul că F-35 prăbușit reprezintă un pericol pentru mediu ori că tehnica militară străină se află în apele sale.
Expertul Collin Koh, cercetător în cadrul S. Rajaratnam School of Internaţional Studies din Singapore, e și el convins că Beijingul va urmări cât se poate de aproape operațiunea de recuperare a aeronavei F-35, dar nu crede că partea chineză va revendica aeronava, amintind că există riscuri uriașe la nivel politic iar „China nu are curajul” să agraveze și mai mult relația cu SUA
Experții au exclus posibilitatea ca americanii să distrugă aeronava F-35C, prăbușită în Marea Chinei de Sud.
De precizat că SUA au experiență în asemenea misiuni de recuperare. În noiembrie 2021 un F-35B s-a prăbușit la decolare de pe portavionul HMS Queen Elizabeth, operațiunea de recuperare fiind coordonată cu SUA, iar în2019 în Pacific un F-35A al Japoniei s-a prăbușit, americanii fiind implicați în recuperare.
Între timp, agenţia de presă chineza Xinhua a citat declaraţiile purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, care a precizat că ţara sa ,,nu are niciun interes’’ pentru avionul american prăbuşit în Marea Chinei de Sud, dar îndeamnă Statele Unite să facă lucruri care să conducă la menţinerea stabilităţii din regiune, mai degrabă decât să facă o demonstrație de forță.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News