Primele F-16 în Ucraina: Ce se știe oficial şi cum au comentat Statele Unite informaţiile apărute în presă?

Cristian Soare |
Data publicării:

Procesul de înzestrare a Ucrainei cu avioane F-16 continuă să avanseze - Casa Albă a comentat sosirea avioanelor de luptă americane în Ucraina. Bloomberg a relatat, citând surse proprii, că avioanele au ajuns deja în Ucraina. 

Casa Albă a refuzat să comenteze informația potrivit căreia primele F-16 promise de partenerii occidentali au ajuns deja în Ucraina. În același timp, Casa Albă a subliniat că, până la sfârșitul verii, avioanele F-16 vor fi pregătite sa efectueze zboruri în spatiul aerian al Ucrainei.

Acest lucru a fost declarat de consilierul pentru comunicații în domeniul securității naționale al Casei Albe, John Kirby, în timpul unui briefing la Casa Albă din 31 iulie, ca răspuns la o întrebare adresata de Voice of America.

"Trebuie să vorbiți cu ucrainenii. Nu am de gând să vorbesc despre capacitățile militare. Voi adăuga doar că, așa cum am spus mai devreme și așa cum am spus la summitul NATO, procesul de transfer al avioanelor F16 către Ucraina continuă să avanseze. Am menționat că aeronavele vor fi gata de zbor până la sfârșitul verii. Nu există niciun motiv să ne îndoim de acest lucru", a declarat John Kirby.

Cu o zi în urmă, Bloomberg a relatat, citând propriile sale surse, că primele avioane de luptă F-16 au ajuns în Ucraina.

,,Prima livrare de avioane de luptă F-16 de la aliații NATO a sosit în Ucraina, o măsură mult așteptată care ar putea consolida capacitatea țării devastate de război de a respinge atacurile rusești", scrie Bloomberg. Această informație nu a fost confirmată oficial.

Ziarul adaugă că nu este clar dacă piloții ucraineni, care au fost instruiți în centre de pregătire din Danemarca și Statele Unite, vor putea utiliza imediat avioane de luptă sau dacă procesul va dura mai mult.

Recent, surse ale Voice of America din cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene au declarat că procesul de predare a avioanelor F-16 către Kiev decurge "conform planului".

În același timp, încă de la începutul agresiunii la scară largă a Rusiei, armata ucraineană a făcut apel la păstrarea tăcerii în ceea ce privește difuzarea de informații militare și nu a publicat nicio informație privind desfăşurarea personalului sau a echipamentelor, precum și aspecte referitoare la bazele sau depozitele militare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel