Prima vizită oficială în Taiwan a unei delegații a Parlamentului European

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

O delegație a Parlamentului European a sosit miercuri în Taiwan, ca parte a unui efort de a construi legături mai strânse cu insula, în pofida avertismentelor din partea Chinei.

Democrația din Taiwan este „o comoară” care trebuie protejată, a declarat joi șeful delegației,  promițând că va fi alături de Taiwan, în timp ce amenințarea Chinei a atins deja cel mai înalt nivel din ultimii ani.

Recentele incursiuni ale forțelor aeriene chineze în zona de apărare antiaeriană a Taiwanului au primit sprijin internațional pentru Taipei, inclusiv din partea Statelor Unite, care și-au reiterat angajamentul de lungă durată de a sprijini apărarea insulei.

Condus de europarlamentarul francez Raphael Glucksmann, un critic vocal al Chinei, care s-a numărat printre cei cinci parlamentari sancționați de Beijing în martie, grupul a fost descris ca fiind prima delegație „oficială” la Taipei a Parlamentului European, potrivit agenției de presă AFP.

„Am venit aici cu un mesaj foarte simplu, foarte clar – nu sunteți singuri”, a declarat Glucksmann, în cadrul întâlnirii din 4 noiembrie a delegației cu președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen.

„Europa vă este alături în apărarea libertății, a statului de drept și a demnității umane”, a adăugat acesta, îndemnând Uniunea Europeană să intensifice cooperarea cu Taiwanul.

„Este timpul ca noi, cei din Uniunea Europeană, să arătăm că suntem în aceeași barcă... în continuare avem nevoie de o agendă foarte concretă de întâlniri la nivel înalt și pași concreți la nivel înalt” pentru a construi un parteneriat UE-Taiwan.

Misiunea chineză de la Bruxelles a avertizat anterior că o vizită în Taiwan a deputaților europeni „ar dăuna intereselor fundamentale ale Chinei și va submina dezvoltarea sănătoasă a relațiilor China-UE”.

Beijingul a reacționat, de asemenea, cu furie atunci când un grup de senatori francezi a călătorit luna trecută la Taipei și la recentele vizite ale ministrului de externe taiwanez Joseph Wu în Slovacia și Republica Cehă.

Legăturile China-Taiwan s-au prăbușit de când Tsai a preluat mandatul în 2016, deoarece președintele taiwanez consideră insula ca o națiune suverană de facto, care nu face parte din teritoriul chinez.

Ministrul apărării din Taiwan a declarat că tensiunile militare cu Beijingul au fost cele mai ridicate din ultimele patru decenii, după incursiunile record, de luna trecută, ale avioanelor de luptă chineze în zona de apărare antiaeriană a insulei.

Taiwanul, care nu are legături diplomatice formale cu nicio națiune europeană, cu excepția Vaticanului, este interesat să aprofundeze relațiile cu țările membre ale Uniunii Europene.

Luna trecută, Parlamentul European a adoptat o rezoluție, care nu are caracter obligatoriu,  destinată aprofundării legăturilor cu Taiwanul în mai multe etape, una dintre acestea fiind  analizarea posibilității unui acord de investiții.

Vizita de trei zile, organizată de Comitetul Parlamentului European pentru Interferența străină în procesele democratice (INGE), va include discuții cu oficiali taiwanezi privind amenințările actuale, precum dezinformarea și atacurile cibernetice.

Potrivit Parlamentului European, din delegație mai fac parte șase deputați, Andrius Kubilius (Lituania), Markéta Gregorová (Cehia), Andreas Schieder (Austria), Petras Auštrevičius (Lituania), Georgios Kyrtsos (Grecia) și Marco Dreosto (Italia), care reprezintă toate grupurile parlamentare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel