Publicitate
Vizita în Republica Moldova a fost prima deplasare externă a ministrului Luminiţa Odobescu după preluarea mandatului, la data de 15 iunie.
Deplasarea are loc într-o perioadă marcată de eforturi intense ale autorităţilor Republicii Moldova pentru avansarea reformelor democratice şi pentru implementarea eficientă a recomandărilor Comisiei Europene formulate în iunie 2022, în contextul acordării statului de candidat pentru aderarea la UE.
Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a fost primită, luni seara, de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, discuţiile concentrându-se pe agenda europeană a Chişinăului şi pe situaţia de securitate regională.
Luminiţa Odobescu și Maia Sandu
Potrivit MAE, ministrul Odobescu a arătat că "deschiderea fără precedent consemnată în ultimii ani în cadru bilateral a permis avansarea rapidă a tuturor iniţiativelor de cooperare, mai ales a celor cu relevanţă directă pentru consolidarea stabilităţii şi susţinerea dezvoltării de ansamblu a Republicii Moldova".
Luminiţa Odobescu a asigurat cu privire la "angajamentul solid al României de promovare în ritm accelerat a proiectelor de asistenţă în beneficiul Republicii Moldova, respectiv de racordare cuprinzătoare a acesteia la spaţiul european, prin România".
Luminiţa Odobescu a susţinut, marți, o conferinţă de presă alături de omologul său, Nicu Popescu.
Luminiţa Odobescu și Nicu Popescu
Luminiţa Odobescu a arătat că România sprijină în mod prioritar "obţinerea cât mai curând posibil a unei decizii favorabile începerii de către Republica Moldova a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană". În acest sens, Odobescu s-a referit la pregătirea transferului de expertiză în domeniul Afacerilor Europene, "cu participarea de specialişti din ministere şi din alte instituţii guvernamentale de la Bucureşti, în beneficiul colegilor de la Chişinău".
În cadrul consultărilor cu Nicu Popescu a fost abordată, totodată, tema celei de-a patra conferinţe ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, care va avea loc la Chişinău în toamna anului în curs şi care va fi co-prezidată de miniştrii afacerilor externe ai României, Germaniei şi Franţei.
La rândul său, ministrul Nicu Popescu a vorbit de cooperarea "excelentă" cu România, menţionând sprijinul oferit de ţara noastră în domeniul energetic, politic şi financiar, în special în contextul războiului Rusiei din Ucraina. "România joacă şi întotdeauna a jucat un rol de lider care gestionează şi setează agenda europeană faţă de Republica Moldova", a arătat Popescu.
El a amintit că, la iniţiativa României şi cu sprijinul României, Uniunea Europeană a lansat mai multe iniţiative care vor sprijini Republica Moldova, "inclusiv adoptarea noului regim de sancţiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova".
De asemenea, ministrul Afacerilor Externe, a avut discuţii, marţi, cu prim-ministrul Dorin Recean, cu preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, şi cu ministrul Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru.
Luminiţa Odobescu a evidenţiat că România întreprinde demersuri diplomatice consistente pentru avansarea procesului de integrare europeană, cu accent deosebit asupra obiectivului deschiderii cât mai curând a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. A prezentat stadiul programelor de pregătire şi asistenţă tehnică derulate de România în beneficiul experţilor din administraţia publică din Republica Moldova.
Cu privire la întâlnirea cu premierul Dorin Recean, Luminiţa Odobescu a scris pe Twitter că discuţiile s-au axat în mod special pe proiectele strategice din domeniile energiei, transportului şi cel digital.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News