Prima 'victimă' a unui F-16: MiG-21. Povestea unui avion de succes. Generalul Breedlove: F-16 e adevăratul avion de luptă al Europei

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-16, sursă foto: US Air Force
F-16, sursă foto: US Air Force

În luna aceasta, pe data de 2 februarie 2021, s-au împlinit exact 47 de ani de la primul zbor oficial al unui avion de vânătoare F-16 Fighting Falcon. Ce probabil nu se bănuia atunci era că F-16 va scrie istorie și va deveni unul dintre cele mai bune avioane de vânătoare din lume. Iar acest lucru este dovedit de cifre.

La aproape 50 de ani de la primul zbor oficial, F-16 se regăsește în serviciul forțelor aeriene din aproape întreaga lume, Și, cu toate că americanii plănuiau să retragă aeronavele F-16 în următorul deceniu, întârzierile programului F-35 vor face ca F-16 să mai rămâne cel puțin până în 2048 în înzestrarea US Army. În acest sens peste ocean au fost deja demarate programe pentru prelungirea duratei de viață a aeronavelor.

 

Povestea F-16 începe după eșecul din Vietnam

 

Povestea avioanelor F-16 începe în ani 1970, când militarii americani, analiștii și decidenții au ajuns la concluzia că avioanele F-4 Phantom trebuie înlocuite cu aeronave mai rentabile, mai rapide și mai manevrabile. Experiența F-4 în Vietnam, considerată un eșec, și-a spus cuvântul. Nevoia pentru o nouă aeronavă a crescut atunci când a devenit evident că costurile pentru F-15 erau mai mari decât s-a preconizat. Așa avea să ia naștere F-16.

Potrivit unui material publicat de Business Insider, în 1969 s-a reușit să se obțină finanțarea pentru ceea ce s-a numit inițial: programul Lightweight Fighter. În 1974 au fost prezentate două modele de prototip de la două companii diferite: YF-16, proiectat de General Dynamics și YF-17, proiectat de Northrop Grumman.

În 1975 a fost ales prototipul celor de la General Dynamics, ceea ce va deveni F-16, printre cele mai bune avioane de vânătoare fabricate vreodată. YF-17 va deveni F/A-18 și va intra în serviciul US Navy și Marine Corps.

F-16 a impresionat datorită motoarelor ușoare dar totodată puternice, iar sistemul de avionică revoluționar i-a oferit un avantaj important. F-16 Fighting Falcon a dispus de o serie de tehnologii și sisteme care îl plasau peste „concurență”.  Pe lângă o manevrabilitate incredibilă, F-16 a fost primul avion care a înlocuit comenzile de zbor manuale cu sisteme de zbor digitale „fly-by-wire”.

Încă din 1980, F-16 era deja în serviciul Forțelor Aeriene din Statele Unite ale Americii, precum și în aviația militară a altor membri NATO ca de exemplu: Belgia, Danemarca, Olanda sau Norvegia.

Din 1974 până în prezent au fost construite aproximativ 4.600 de aeronave F-16, avioanele fiind prezente în serviciile militare a 26 de state.

 

Prima victimă a F-16 într-un dogfight: MiG-21

 

2. F-16 al US... (f_16_sua_29075200.jpg)

Sursă foto: F-16 al US Air Force, U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

 

Interesant e că „botezul focului” într-o misiune reală de luptă aeriană a fost făcut de Israel. Se întâmpla în aprilie 1981, când un F-16 a doborât elicoptere siriene Mi-8, ca mai apoi în luna iulie a acelui an, tot un F-16 al Israelului să doboare într-un dogfight un MiG-21 al Siriei.  

În vara lui 1981 israelienii au demonstrat că F-16 poate conduce și atacuri aeriene, când în timpul Operațiunii Opera aeronavele F-16 ale Israelului au distrus reactorul nuclear Osirak, aflat în construcție, în Irak. Sursa citată amintește că în 1982, în timpul războiului civil libanez, aeronavele F-16 ale Israelului au doborât 44 de avioane siriene, cu 11 mai multe decât avioanele F-15, tot ale Israelului, care au luat parte la operațiuni.

În ceea ce privește SUA, F-urile americane au fost folosite pentru prima oară în operațiuni de luptă în 1991, în timpul operațiunii Desert Storm: Îndepărtarea forțelor lui Saddam Hussein din Kuweit și eliberarea acestei țări. Atunci 249 de aeronave F-16 ale US Air Force au efectuat peste 13.000 de zboruri, mai mult decât orice altă aeronavă în timpul campaniei respective. SUA au pierdut doar șapte avioane din care doar trei pentru că au fost doborâte. 

Misiunile din Kuweit au fost în mare parte atacuri aeriene, astfel că primele avioane doborâte de aeronavele americane F-16 au fost înregistrate în Golf, în timpul Operațiunii Southern Watch, când F-urile americane au doborât un MiG-25 în decembrie 1992 și un MiG-23 în ianuarie 1993.

Americanii au folosit F-16 și în alte zone de conflict, precum Iugoslavia, Afganistan, Irak sau Libia. SUA dețin în acest moment aproximativ 1.300 de aeronave F-16, avioanele fiind încă foarte apreciate de piloți.

 

Generalul Breedlove: F-16, adevăratele avioane de vânătoare ale Europei

 

3. Sursă foto... (romania-fortele-aeriene-armata-f-16-baza-campia-turzii_55232300.jpg)

Sursă foto: Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Facebook

 

Generalul (r) Philip M. Breedlove, fost comandant al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), în cadrul unui briefing cu presa din România, în cursul acestei săptămâni, a vorbit și el despre succesul programului F-16. Acesta a amintit că în Europa, la un moment dat, existau sute de avioane F-16, astfel că a numit aeronavele „adevăratul avion de vânătoare al Europei”

În opinia înaltului general american interoperabilitatea a fost un punct esențial, exemplul F-16 fiind un succes. Dat fiind că era atât de răspândit, statele NATO europene aveau avantajul să poată folosi orice bază aeriană aliată pentru a ateriza un F-16 în cazul în care acesta avea probleme și astfel să fie reparat.

Amintim că și Forțele Aeriene Române au în dotare 16 aeronave F-16 Fighting Falcon, care execută deja misiuni de poliție aeriană. Inițial au fost achiziționate 12 aparate, iar ulterior un nou lot de 5. Toate avioanele vin din Portugalia.

După intrarea în dotarea Forțelor Aeriene Române și a ultimului avion F-16 Fighting Falcon din lotul de 5, livrare prevăzută pentru primul trimestru al anului 2021, toate cele 17 aparate de zbor - în cofigurație M5.2R, vor trece printr-un program de modernizare la standardul M6XR.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel