Prima lovitură reușită a F-16 ucrainene asupra unui avion rus? Su-34, posibil doborât cu o rachetă aer-aer AIM-9X Sidewinder

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-34 și AIM-9
Su-34 și AIM-9

Surse rusești de pe rețelele de socializare au informat că, pe 12.10.2024, un bombardier de front de tip Su-34 a fost doborât în timp ce îndeplinea o misiune specifică în apropierea frontului din Ucraina.

Potrivit acestora, echipajul aeronavei nu a supraviețuit incidentului. Avionul se afla la o distanță de aproximativ 50 de kilometri de linia de contact, fiind implicat în lansarea de bombe de aviație puternic explozive de tip FAB, cu module universale de planare și corecție.

Prăbușirea avionului și moartea echipajului au fost confirmate, între altele, de canalul de Telegram Fighterbomber, al cărui utilizator este considerat apropiat de Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse. Într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare acesta a scris “Pământul este cer, fraților…”

Un F-16 Fighting Falcon lansează cea mai nouă variantă de AIM-9 Sidewinder, pe 9 aprilie. (Foto: Tom Reynolds / Forțele Aeriene ale SUA)

Potrivit ISW, același canal Telegram a comentat ulterior versiunile pe care Su-34 s-ar fi putut prăbuși din cauza unei defecțiuni tehnice sau a unui factor uman. Raportul notează că chiar și astfel de ipoteze subliniază învechirea aeronavelor rusești, precum și lipsa de profesionalism și epuizarea piloților.

Informațiile neoficiale arată că aeronava rusească a fost doborâtă de un avion de vânătoare F-16 de producție americană, care evolua deasupra teritoriului controlat de autoritățile de la Kiev. Zvonurile despre acest lucru coincid cu apariția primelor imagini oficiale despre rachetele aer-aer de tip AIM-9X BlockII aflate în serviciul Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

În ultima perioadă, pierderile avioanelor rusești de tip Su-34 în conflictul din Ucraina au fost mult reduse, ca urmare a întrebuințării bombelor de aviație cu noile module universale de planare și corecție, care permit lansările din afara razei de acțiune a mijloacelor de apărare antiaeriană. În același timp, pentru protecția aeriană, bombardierele tactice Su-34 sunt escortate în timpul zborurilor de avioane de vânătoare Su-35S.

Trebuie precizat faptul că, în prezent, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse dispun de peste 100 de avioane Su-34 operaționale. În cursul anului 2024, întreprinderea producătoare din Novosibirsk a livrat la trupe patru loturi restrânse cu aeronave de acest tip, care au inclus fiecare între două și patru bombardiere. Ultima livrare a fost efectuată chiar în urmă cu câteva zile, respectiv pe 09 octombrie.

 

AIM-9X Sidewinder

AIM-9 Sidewinder pe un F-18 / Foto: Ejército del Aire y del Espacio Ministerio de Defensa España, flickr

Potrivit producătorului RTX, racheta AIM-9X Sidewinder poate fi folosită pentru angajamente aer-aer, dar și în misiuni de lansare la suprafață.

Arma este configurată pentru o instalare ușoară pe o gamă largă de aeronave moderne, inclusiv F-15C Eagle, F-15E Strike Eagle, F-16 Fighting Falcon, F/A-18 Super Hornet, E/A-18G Growler, F -22 Raptor și toate variantele F-35 Joint Strike Fighter.

Racheta AIM-9X Block II se afl[ ;i ]n dotarea For'elor Aeriene române. În luna mai, Statele Unite au probat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România pentru a oferi capabilități aer-aer avansate pentru avioanele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române.

Surse: x.com, t.me.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel