O tehnologie militară din timpul Războiului Rece este readusă la viaţă: Forțele ucrainene utilizează proiectile ghidate prin laser M712 Copperhead împotriva țintelor rusești (Foto/Video)

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
M712 Copperhead este un proiectil de artilerie cu ghidare laser proiectat pentru a maximiza precizia împotriva țintelor în mișcare sau ascunse, ideal pentru obuzierele de 155 mm. Dezvoltată de Martin Marietta în anii 1970, tehnologia de ghidare cu laser a
M712 Copperhead este un proiectil de artilerie cu ghidare laser proiectat pentru a maximiza precizia împotriva țintelor în mișcare sau ascunse, ideal pentru obuzierele de 155 mm. Dezvoltată de Martin Marietta în anii 1970, tehnologia de ghidare cu laser a Copperhead a transformat artileria tradițională.

Conform unor rapoarte recente, Forțele Armate Ucrainene au început să utilizeze pe câmpul de luptă proiectile de artilerie de 155 mm M712 Copperhead ghidate cu laser, furnizate de SUA. Surse din cadrul Pentagonului confirmă că aceste obuze au fost furnizate ca parte a unui pachet mai amplu de sprijin acordat Ucrainei, cu scopul de a spori precizia tirurilor de artilerie ucrainene împotriva țintelor blindate de mare importanță.

O unitate a forțelor speciale ucrainene și-a descris experiența în urma utilizării obuzelor americane Copperhead ghidate prin laser în timpul operațiunii din regiunea Kursk.

Acest lucru a devenit cunoscut în urma documentelor „ divulgate” ale unității de forțe pentru operațiuni speciale a Forțelor Armate ale Ucrainei, care au fost traduse și distribuite pe canalele rusești de Telegram.

Raportul privind operațiunea militară din regiunea Kursk, datat de la începutul lunii august până în septembrie, descrie în detaliu experiența utilizării obuzelor M712 Copperhead de către grupul de cercetare avansată al forțelor speciale ucrainene.

Informaţii clare cu privire la aceste obuze au apărut în urmă cu aproximativ cinci zile în mass-media ucraineană, cu imagini proaspete apărute din zona de conflict care arată mai multe lăzi cu Copperhead M712. Cu toate acestea, documentele apărute în mediul online indică faptul că aceste proiectile au fost folosite cu mult mai devreme.

Forţele pentru operaţii speciale ale armatei ucrainene au descris în detaliu experienţa avută în urma utilizării proiectilelor Copperhead, în special în timpul misiuni desfășurate în jurul regiunii ruse Kursk, de la începutul lunii august până în septembrie. Aceste rapoarte din teren prezintă succese clare în urma utilizării obuzelor M712 Copperhead, lăudând eficiența lor în distrugerea ''chirurgicală'' a blindatelor ruseşti în condiții de luptă.

M712 este un proiectil de artilerie ghidat de 155 mm dezvoltat în Statele Unite în anii 1970.  Copperhead este echipat cu un focos convențional exploziv sau cu fragmentare pentru a distruge cat mai eficient vehiculele blindate. Acesta poate fi utilizat de obuzierele convenționale de 155 mm și are o rază de acțiune de la 3 la 16 kilometri.

Dezvoltată de Martin Marietta în anii 1970, tehnologia de ghidare cu laser a Copperhead a transformat artileria tradițională, permițând angajarea precisă, la distanță mare, cu pagube colaterale minime, o caracteristică revoluționară pentru proiectilele de artilerie la acea vreme.

Folosit inițial de armata americană în Războiul din Golf din 1991, producția Copperhead a încetat cu decenii în urmă; cu toate acestea, Statele Unite ar fi păstrat un stoc de aproximativ 20 000 de unități în 1995.

Mecanismul de funcționare din spatele Copperhead este extrem de simplu. Odată tras, proiectilul urmează inițial o traiectorie balistică către o zonă țintă desemnată. Totuși, spre deosebire de obuzele clasice, nu se bazează pe o ghidare pasivă.

La apropierea de zona vizată, sistemul intern de ghidare al Copperhead se activează, scanând un punct desemnat de către operatorii de la sol, UAV-urile sau chiar elicopterele îl pot marca. Acest marcaj laser se reflectă înapoi în Copperhead, care își ajustează traiectoria în timp real pentru a ajunge la ținta „iluminată”.

Odată ce mecanismul de căutare laser detectează semnalul, acesta inițiază ajustări în timpul zborului pentru a-și corecta cursul, menținând proiectilul pe țintă cu o precizie impresionantă.

Proiectilele Copperhead sunt eficiente la distanțe de până la 16 km, deși raza operațională poate varia în funcție de factori precum înălțimea de lansare, condițiile meteorologice și platforma de artilerie utilizată. Această rază de acțiune permite forțelor terestre să angajeze și să neutralizeze mijloacele inamice dincolo de capacitatea lor de ripostă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel