Prima imagine a sistemului laser ucrainean ''Tryzub'', conceput pentru a contracara drone și alte tipuri de amenințări aflate la mică distanță.

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem ucrainean de arme laser. Sursa foto: X Channel @front_ukrainian.
Sistem ucrainean de arme laser. Sursa foto: X Channel @front_ukrainian.

La conferința ,,European Defense Industry: Prospects for Cooperation with the Ukrainian Defense Industry'' forțele armate ucrainene au prezentat public, pentru prima dată, imagini oficiale ale prototipului sistemului laser de luptă denumit ''Tryzub''. În paralel, pe rețelele de socializare au fost publicate imagini video care arată lovirea cu succes a unei drone FPV cu ajutorul unui fascicul laser de mare putere. 

Această armă, cu specificații de putere care nu au fost dezvăluite, reprezintă o etapă semnificativă în eforturile Ucrainei de a dezvolta capacități tehnologice de apărare în contextul amenințării persistente reprezentate de dronele și rachetele de atac rusești.

Numit după simbolul național al tridentului ucrainean, Tryzub reflectă intenția Ucrainei de a obține suveranitatea tehnologică prin dezvoltarea de sisteme de apărare de ultimă generație.

Sistemul ar fi capabil să neutralizeze drone de atac, bombe de aviație, rachete de croazieră și rachete balistice la o distanță maximă de 3.000 de metri. De asemenea, se pare că poate angaja ținte mai mari sau mai rapide, cum ar fi elicoptere, avioane și drone de recunoaștere la o distanță de până la 5 000 de metri și poate orbi senzorii optici de pe astfel de platforme pe o rază de 10 kilometri.

În timpul prezentarii sale, Tryzub a arătat că are structura aflată în faza de dezvoltare, cu țintire manuală prin joystick, în ciuda prezenței unei stații optronice. Acest control manual sugerează că viitoarele versiuni ar putea include automatizarea completă - o etapă esențială pentru îndeplinirea cerințelor operaționale în medii cu intensitate ridicată.

Primele informații neverificate privind utilizarea sistemului datează din decembrie 2024. În februarie 2025, autoritățile ucrainene au confirmat că sistemul era în curs de dezvoltare de câteva luni.

Potrivit generalului Vadim Sukharevskii, comandantul forțelor ucrainene responsabile de sistemele fără pilot, Ucraina se numără acum printre puținele țări care au dezvoltat un sistem laser de luptă funcțional. Acesta a declarat la momentul respectiv că sistemul este operațional și va fi în curând îmbunătățit. Generalul ucrainean a menționat, de asemenea, că acesta poate ataca ținte care se află la altitudini de peste 2 000 de metri, cu rezultate concrete deja observate.

În comparație cu alte proiectele de acest tip, Tryzub se poziționează ca răspuns al Ucrainei la sistemele existente de tip ''directed-energy'', cum ar fi sistemul american LaWS, sistemul britanic DragonFire sau sistemul israelian Iron Beam. Cu o rază de acțiune cuprinsă între 3 și 5 kilometri, în funcție de tipul de țintă, și o capacitate de orbire optică care atinge 10 kilometri, Tryzub se încadrează într-un spectru tactic similar.

Cu toate acestea, rămân semne de întrebare cu privire la eficacitatea sa împotriva rachetelor balistice, având în vedere viteza mare a acestor proiectile și timpul necesar pentru ca un laser să livreze suficientă energie pentru a provoca daune unor astfel de muniţii.

În contextul războiului actual din Ucraina, dezvoltarea acestei tehnologii răspunde unei nevoi tactice urgente. Utilizarea pe scară largă de către Rusia a munițiilor low-cost, cum ar fi dronele Shahed de fabricație iraniană, face ca utilizarea obișnuită a rachetelor convenționale sol-aer să fie nesustenabilă din punct de vedere economic.

Un sistem laser precum Tryzub reprezintă o soluție mai rentabilă și mai eficientă pentru apărarea aeriană cu rază scurtă de acțiune, în special în zonele urbane, industriale sau logistice. Pe termen mediu, programul ar putea favoriza apariția unui sector industrial ucrainean intern axat pe arme laser, cu dezvoltarea posibilă a unor variante mobile, de dimensiuni mai mici sau integrate în platforme militare pentru utilizare pe uscat și pe mare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel