România a achiziționat recent 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț de 388 de milioane de euro.
Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.
În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6.
Practic, țara noastră va avea trei escadrile de F-16.
Doar că resursa celor 32 de F-uri norvegiene e pe final, media fiind de 10 ani.
Tocmai din acest motiv, achiziția de F-16 second hand a fost decisă în vederea efectuării tranziției către F-35 Lightning II.
Prima escadrilă de F-35 a României, după 2030. Demersurile pentru semnarea contractului ar putea demara anul acesta ori anul viitor
F-35 Lightning II, foto: Lockheed Martin
General-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, în cadrul podcastului Observator Militar al MApN, a dat vești bune.
România dorește demararea procedurilor pentru semnarea contractului anul acesta sau cel târziu anul viitor, desigur, după ce toți pașii legislativi vor fi parcurși, precum avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și a Parlamentului.
Anunțul însă vine ca o infirmare a temerilor cu privire la faptul că resursa de F-16 ar putea fi epuizată iar viitoarele avioane F-35 să nu ajungă încă.
Totuși, șeful Direcției Generale pentru Armament amintește că programul de achiziție al F-35 e unul complex și va fi nevoie de investiții inclusiv în infrastructura militară.
„Achiziția F-16 e o etapă interimară până la realizarea avionului de generația a 5-a, adică F-35. Armata României își propune ca după 2030 să realizeze prima capabilitate operațională, prima escadrilă de avioane F-35. În acest sens e nevoie de demersuri complexe precum analize în ceea ce privește infrastructura, realizarea corecțiilor de infrastructură prin investiții, iar mai apoi achiziția care e și ea complexă ca derulare, dar și ca termen de livrare.
De aceea e de dorit ca anul acesta sau la anul să facem demersuri pentru semnarea contractului pentru F-35”, a precizat generalul-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.
El a subliniat că acest demers nu se poate realiza fără aprobarea Consiliului Suprem de Apărare al Țării și fără aprobarea prealabilă a Parlamentului și e vorba de achiziții pe care Armata le dorește, dar care sunt în cele din urmă subiectul aprobării prealabile a Parlamentului României.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News