Publicitate
Dirijarea aparatului a fost făcută în gama undelor scurte (high frequency - HF). Capacitatea HF C2 realizată de GA-ASI în acest scop asigură conectivitatea de până la 8000 de mile (aproximativ 13.000 km).
"Am demonstrat o capabilitate de comandă și control la distanțe BLOS care poate fi utilizată în medii contestate sau refuzate", a declarat președintele GA-ASI, David R. Alexander. „GA-ASI se angajează să dezvolte o arhitectură UAS flexibilă cu C2 sigure, care să fie relevantă într-un set larg de misiuni.”
Pentru demonstrație, compania a integrat software-ul guvernamental CODE (Collaborative Operations in Denied Environment) în cel al unui UAV tip MQ-9A Block 5.
Pe avionul fără pilot a fost instalată o stație radio FLEX-6600 HF și un software creat de GA-ASI destinat rezolvării problemelor legate de banda mai mică de transmisie specifică undelor scurte.
Demonstrația de zbor a fost făcută pe aerodromul militar Laguna din baza Yuma Proving Grounds, pe 16 decembrie 2020. MQ-9A a fost comandat din Austin, Texas, de la o distanță de aproximativ 1.000 mile (aproximativ 1.600 km). Antenele de pe UAV au fost încorporate în partea frontală a aripilor.
Comentariul autorului: Până la această demonstrație, avioanele fără pilot care acționau la distanțe mari erau comandate prin satelit. Principalele avantaje ale legăturii satelitare sunt transmiterea unui volum mare de date în unitatea de timp, deoarece frecvențele de comunicație se află în gama 1 – 50 gigaherți, dimensiunile mici ale antenelor și o directivitate mai mare a comunicației ceea ce îi conferă o protecție mai bună la interceptare.
Principalul dezavantaj al comunicațiilor în gama undelor scurte (high frequency – HF, gama 3 – 30 megaherți), care le fac mai dificil de folosit la dirijarea UAV-urilor, este volumul relativ redus de date transmis în unitatea de timp, acesta crescând odată cu frecvența. Desigur, ar fi și probabilitatea mare de interceptare a semnalelor de comandă și control, undele scurte propagându-se terestru pe distanțe foarte mari, dar progresele științifice făcute în domeniile de criptare a datelor și rezistență la bruiaj, aproape au anulat acest dezavantaj.
În ultimii doi ani, se constată un trend de revenire în comunicațiile strategice a legăturilor în gama undelor scurte. Forțele pentru Operații Speciale (FOS) din Europa au comandat noi loturi de stații radio pe unde scurte, pe fondul perturbării comunicațiilor prin satelit, în special de-a lungul flancului estic al NATO. Legăturile HF oferă o diversificare și completează metodele cu cea mai mare întrebuințare – comunicațiile prin satelit și internetul (prin cablu / fibră optică), care au devenit mai vulnerabile la atacuri și mai susceptibile la scurgeri de informații. SUA, Rusia, China și India dețin rachete antisatelit, care pun sub semnul întrebării soarta sateliților de pe orbitele mai joase, iar armele cu laser, aflate în dezvoltare, pot atinge orice obiect aflat în jurul Pământului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News