Prima decolare a unui F-16 a fost accidentală, avionul fiind la un pas de prăbușire (VIDEO). 50 de ani mai târziu F-16 e cel mai popular avion din istorie

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Prima decolare a unui F-16, pe 20 ianuarie 1974, prototipul fiind la un pas de prăbușire la decolare. Foto: Captură video Lockheed Martin
Prima decolare a unui F-16, pe 20 ianuarie 1974, prototipul fiind la un pas de prăbușire la decolare. Foto: Captură video Lockheed Martin

În acest sfârșit de săptămână s-au împlinit exact 50 de ani de când un avion F-16 Fighting Falcon a decolat. La cinci decenii distanță, F-16 a devenit cel mai popular avion din istorie.

F-16 e azi o adevărată mașinărie de luptă. Nimeni nu și-ar fi imaginat probabil acum 50 de ani, după zborul primului prototip F-16, că avionul va deveni cel mai popular multi-rol din istorie.

De ce? Pentru că primul zbor al unui F-16 a fost la un pas să fie un dezastru și nici nu ar fi trebuit să aibă loc! Se întâmpla pe 20 ianuarie 1974 iar pilotul de testare era Phil Oestricher. Prototipul, YF-16, ceea ce urma să devină F-16, a efectuat primul zbor la Baza Aeriană Edwards, California, SUA.

Planul era ca primul zbor să aibă loc abia peste două săptămâni iar pe 20 ianuarie 1974 să se efectueze teste de rulare de mare viteză. Doar că pilotul a constatat că în momentul în care a tras de joystick-ul din cockpit pentru a ridica botul avionului și a testa sistemele, aeronava a început să oscileze. Practic pilotul Phil Oestricher a forțat decolarea care nu era planificată.

Oestricher a întâmpinat probleme mari, fapt ce se poate observa și pe imaginile video ce urmează. Acesta povestește într-un documentar publicat de Lockheed Martin cum a decurs decolarea și oscilațiile sistemelor ce au făcut ca trenul de aterizare să lovească de mai multe ori pista. Pilotul afirmă că a întâmpinat două probleme, prima în controlul de rulare care era prea sensibil iar cea de-a doua în controlul duzei de evacuare a prototipului care a fost conectată greșit. 

Pentru a evita prăbușirea aeronavei la decolare, Oestricher a crescut puterea și a reușit în cele din urmă, cu dificultate, să se desprindă de la sol. El a aterizat în siguranță 6 minute mai târziu după ce a zburat în jurul pistei. Problema tehnică a fost remediată de inginerii de la sol iar zborul programat peste două săptămâni a avut loc cu succes.

Redăm mărturisirile pilotului Phil Oestricher, despre prima decolare a lui F-16, o declare care nici măcar nu ar fi trebuit să se întâmple atunci

Youtube video image

 

 

F-16, o poveste de succes. Cel mai popular avion de luptă din istorie a ajuns până la versiunea Block 70 Viper, cu caracteristici de generația a 5-a

 

2. Avion de l... (f-16-borcea_88764100.jpg)

Avion de luptă de tip F-16 Fighting Falcon, pe Baza 86 Borcea. Foto: DefenseRomania

F-16 a fost coloana vertebrală a Forțelor Aeriene ale SUA și continuă să fie coloana vertebrală pentru multe aviații militare aliate. Inclusiv a României.

România deține o escadrilă de F-16 formată din 17 avioane și a semnat contractul pentru încă 32 de avioane F-16 din Norvegia, primele trei fiind livrate deja la finalul anului trecut.

Cele 32 de avioane F-16 norvegiene sunt în versiunea AM/BM, în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic. Prima escadrilă formată din 17 aeronave F-16 e în configurație M5.2R, toate avioanele urmând să fie modernizate la configurația M6.6.

La nivel mondial peste 4.600 de aeronave au fost construite de când producția sa a fost aprobată, în 1976. În total, F-16 a efectuat aproximativ 19,5 milioane de ore de zbor și cel puțin 13 milioane de ieșiri-avion.

Azi, la 50 de ani de la primul zbor, peste 3.000 de aeronave F-16 operează în 25 de țări. Iar producția F-16 continuă.

Cea mai recentă versiune, Block 70/72 Viper, oferă o capacitate net superioară versiunilor anterioare și va fi exploatată de cel puțin cinci țări începând cu mijlocul anilor 2020. F-16 Block 70, comandate printre altele de Bulgaria sau Slovacia, îmbină și caracteristici ale generației a 5-a.

Producătorul american Lockheed Martin consideră că F-16 e de fapt antecamera F-35. O antecameră în care se află și România.

CITEȘTE ȘI: Cât costă ora de zbor pe avioane F-16, F-35 sau Rafale. Recordul absolut e deținut de bombardierele B-1B Lancer cu 170.000 euro pe oră

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel