Prima corvetă a Ucrainei din clasa Ada construită de turci a început testele și va fi înarmată cu Harpoon și VL Mica. Rusia amenință că va scufunda navele dacă intră în Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data publicării:
Corveta turcă TCG Kinaliada din clasa ADA, lansând o rachetă Atmaca ASM. Sursă foto: Marina Turciei via NavalPost.com
Corveta turcă TCG Kinaliada din clasa ADA, lansând o rachetă Atmaca ASM. Sursă foto: Marina Turciei via NavalPost.com

Potrivit publicației Enes Balci, la Șantierul naval al companiei turcești RMK Marine Shipyard, au început testele pe mare ale corvetei Hatman Ivan Mazepa (F-211) din clasa Ada, comandată de Forțele Navale ale Ucrainei, a cărei construcție a început în septembrie 2021.

Cea de-a doua corvetă din această clasă destinată Ucrainei, Hatman Ivan Vygovsky, se află în curs de construire la același șantier.

Corvetele ucrainene au fost dezvoltate în cadrul programului MILGEM (Nava națională), care a fost implementat inițial în interesul Forțelor Navale ale Turciei.

 

Despre navele din clasa Ada, construite de turci și pentru Ucraina

 

2. Ceremonia ... (corveta-clasa-ada_15850000.jpg)

Ceremonia de așezare a chilei pentru a doua corvetă din clasa ”Ada”, ce va fi construită în Turcia pentru Marina ucraineană - 18 august 2023

Deplasamentul navelor din clasa Ada este de 2.300 de tone, lungimea de 99,56 metri, lățimea de 14.4 metri, iar pescajul de 3,89 metri. Sistemul de propulsie este format dintr-o turbină pe gaz și două motoare diesel, care asigură o putere de 31.640 de kW, prin doi arbori. Acest lucru le permite corvetelor să atingă o viteză maximă de 29 de noduri.

Autonomia navelor este de 3.500 de mile marine, la o viteză economică de 15 noduri. Corvetele sunt proiectate să funcționeze timp de 21 de zile cu suport logistic și 10 zile în mod autonom. Acestea pot să găzduiască 93 de militari, dispunând de spații de cazare suplimentare până la 106 persoane.

În versiunea construită pentru Forțele Navale ale Turciei, senzorii și sistemele de procesare a datelor includ sistemul de management al luptei GENESIS, un radar de căutare SMART-S Mk2, un sonar, un sistem de navigație ECDIS, un sistem de conducere a platformei UniMACS 3000 IPMS, un radar în banda X și un radar pentru conducerea focului.

De asemenea, la bordul navelor este amplasat sistemul de război electronic ARES- 2N de la Aselsan.

Armamentul acestora include rachete antinavă Harpoon (2X4), rachete antiaeriene VL MICA-M și torpile MU90 (2x2). De asemenea, navele dispun de un tun rapid OTO Melara, cu calibrul de 76 de milimetri, un tun Aselsan Gokdeniz de 35 de milimetri și două mitraliere Aselsan STAMP, cu calibrul de 12,7 milimetri.

Din echipamentul de aviație de la bord fac parte un hangar și o platformă capabile să primească elicoptere antisubmarin S-70B Seahawk și drone.

Deocamdată, nu se știe cu certitudine în ce configurație vor fi construite corvetele comandate de Forțele Navale ale Ucrainei.

 

Corvetele Ucrainei vor fi înarmate cu rachete Harpoon și VL Mica. Rusia deja amenință că le scufundă dacă vor intra în Marea Neagră

 

3. -imagine fara descriere- (racheta-harpoon_64174000.jpg)

Comentariul autorului: Operaționalizarea celor două corvete construite în Turcia pentru Ucraina este planificată pentru perioada 2025-2030.

Din datele aflate la dispoziție din sursele deschise, rezultă faptul că armamentul principal al navelor va fi reprezentat, la fel ca și în cazul Turciei, de rachete antinavă Harpoon. Apărarea antiaeriană a corvetelor va fi asigurată de complexe de rachete franțuzești VL MICA.

La bordul acestora se vor afla, de asemenea, și instalații antiaeriene automatizate de tip Oerlikon Millennium, cu calibrul de 35 de milimetri.

Probabil că, Ucraina nu intenționează să aducă în Marea Neagră cele două corvete construite în Turcia, înainte de încheierea conflictului cu Rusia. De altfel, partea rusă a anunțat deja că, în cazul în care noile corvete ucrainene vor intra în acvatoriul Mării Negre, acestea vor fi distruse de mijloacele aflate în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

În orice caz în prezent strâmtorile Bosfor și Dardanele sunt închise de Turcia în baza Convenției de la Montreux.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel