Prima confirmare oficială a implicării Chinei în războiul împotriva Ucrainei: Armata rusă a primit blindate Tigr 4x4 produse în China

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Blindate Tigr produse în China și livrate Rusiei. Fotografii publicate de Ramzan Kadîrov; Photo source via Defence Blog
Blindate Tigr produse în China și livrate Rusiei. Fotografii publicate de Ramzan Kadîrov; Photo source via Defence Blog

În cele 15 luni de război brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, China a jucat inteligent fiind unul din principalii câștigători din punct de vedere economic și chiar politic al invaziei ruse.

Deși se erijează într-un partener al Rusiei, China nu a oferit ajutor militar Armatei ruse până în prezent, în pofida faptului că dispune de numeroasă tehnică sovietică care ar putea fi o gură de oxigen pentru Rusia în contextul pierderilor uriașe de tehnică și a nevoii de muniție.

În februarie 2023 în SUA existau îngrijorări seriose cu privire la o posibilă implicare a Chinei prin ajutor militar, pe modelul Iranului. Secretarul de stat american Antony Blinken avertiza la vremea respectivă Beijingul că dacă va furnizare arme sau muniţii Rusiei, Statele Unite nu vor ezita să sancţioneze companiile şi persoanele chineze implicate în astfel de operaţiuni.

La nivel politic China urmărește să devină un jucător prin asumarea rolului de mediator al războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei. 

Totodată, având în vedere oroarea Chinei de armamentul nuclear, statul chinez e văzut de mulți ca fiind un factor decisiv în a bloca o posibilă decizie irațională a Rusiei.

 

O primă confirmare oficială: Blindate 4x4 Tigr produse în China vor lua parte la așa-zisa „operațiune militară specială” - invadarea neprovocată a Ucrainei

 

2. Blindate T... (tigr-blindate_38935100.jpg)

Blindate Tigr produse în China și livrate Rusiei. Fotografii publicate de Ramzan Kadîrov; Photo source via Defence Blog

Informația a fost confirmată oficial chiar de Ramzan Kadîrov, liderul cecen și un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin.

Potrivit Defence Blog, Kadîrov a publicat imagini foto cu blindate Tigr primite din China. Excentricul lider cecen a lăsat să se înțeleagă că „vehiculele blindate achiziționate vor fi utilizate de unitățile de luptă cecene care participă la așa-zisa operațiune militară specială”.

Trebuie specificat că e posibil ca acordul între China și Rusia pentru Tigr să se fi parafat înainte de invadarea Ucrainei.

Tigr e de fapt la bază un blindat rusesc. Una dintre versiunile sale e produsă în China, în cooperare cu Rusia.

Vehiculul poate fi utilizat pentru mai multe tipuri de misiuni, inclusiv luptă, patrulă, ambulanță sau comandă și control.

Nu e clar numărul de blindate Tigr pe care Kadîrov a anunțat că au fost achiziționate de Armata rusă din China.

 

China are nevoie de o Rusiei antiamericană, slăbită și dependentă de ea. O victorie a Rusiei nu ajută deloc Beijingul

 

Valentin Naumescu, profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) și  autorul volumului „Războiul pentru supremație SUA-China și cele cinci forțe care schimbă lumea Consecințe pentru România”, a explicat în cadrul podcastului Obiecitv EuroAtlantic difuzat de DefenseRomania, într-o ediție din luna martie, de ce China nu are niciun interes ca Rusia să piardă războiul împotriva Ucrainei, dar mai ales de ce China nu dorește ca Rusia să fie victorioasă în Ucraina.

„China nu dorește nici ca Rusia să iasă învinsă, nici să fie învingătoare, voi explica pe scurt.

O Rusie învinsă va fi o Rusie debusolată, foarte probabil haotică. Să ne amintim ce s-a întâmplat în 1991 după destrămarea URSS și modul în care a apărut o Rusie confuză, debusolată, condusă de Boris Elțîn care l-a început făcea pași destul de promițători de apropiere de vest. Ajunsese să intre în G7 care s-a transformat ulterior în G8, ajunsese în Consiliul Nord-Atlantic cu statut de observator. E clar o întoarcere a Rusiei cu fața spre vest nu convine Chinei.  

Pe de altă parte nici o victorie a Rusiei nu e pe placul Chinei. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, brusc, orgoliul Rusiei s-ar consolida. Kremlinul s-ar umfla din nou în penele imperialismului rusesc și s-ar simți eliberat de statutul și sentimentul de partener minor al Chinei. Va începe să emită noi pretenții și dorința de a trata de la egal la egal relația cu China.    

În concluzie, e foarte limpede că în acest moment cea mai bună formulă pentru China e o Rusie slăbită care menține dependențe de China, dar o Rusie care există și rămâne în picioare, nu se prăbușește, nu se dezintegrează și, foarte important, nu își pierde opțiunea politică și strategică antiamericană. China dorește să mențină Rusia în opțiunea ei politică antiamericană”, a explicat profesorul Naumescu.  

Urmărește integral emisiunea „Vizita lui Xi Jinping la Moscova: Prăbușirea Rusiei ca mare putere mondială”, difuzată în martie 2023, în care profesorul Valentin Naumescu analizează evenimentul

Youtube video image

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel