Toate aceste aprecieri au fost făcute de Prigojin în cadrul unui interviu de aproape o oră și jumătate acordat lui Konstantin Dolgov, fost strateg politic și activist prorus din Harkov. Acesta din urmă s-a mutat în 2014 în Rusia, unde, în prezent, lucrează pentru Serghei Kirienko, adjunctul șefului cancelariei lui Putin. (Video)
Între altele, în timpul interviului, Prigojin a spus că, “în urma operației militare speciale, rușii au făcut din Ucraina o națiune cunoscută în întreaga lume. Aceștia sunt acum ca grecii sau romanii în vremurile de prosperitate. Cât despre demilitarizare se poate observa că dacă la început aveau 500 de tancuri, acum au 5.000. Dacă atunci puteau lupta 20.000 de soldați, acum sunt 400.000. Cum i-am demilitarizat?”
Așa-zisa “denazificare și demilitarizare” a Ucrainei a fost stabilită ca unul dintre scopurile operației militare speciale de către președintele rus, Vladimir Putin, care, în urmă cu mai bine de un an, a emis ordinul de invazie a trupelor rusești în țara vecină. Atât Ucraina, cât și Occidentul resping acest lucru, pe care îl consideră drept un pretext pentru cucerirea teritoriului ucrainean.
,,Îmi iubesc patria și îl ascult pe Putin”, a spus Prigojin în interviu, dar a criticat imediat Ministerul rus al Apărării, cu care se află de luni de zile într-o luptă pentru putere și îl acuză adesea de greșeli în ceea ce privește campania militară. “Principalele probleme sunt (ministrul rus al apărării Serghei) Şoigu şi (şeful Statului Major General Valeri) Gerasimov”, a adăugat Prigojin.
Potrivit acestuia, Rusia trebuie să declare legea marțială, să anunțe un nou val de mobilizare și să crească fundamental producția de muniție, altfel există riscul dispariției sale. ,,Trebuie să încetăm să ne distrăm, să construim noi drumuri, noi infrastructuri și să lucrăm doar la război”, a spus Prigojin. “Rusia trebuie să trăiască precum Coreea de Nord câțiva ani, să închidă toate granițele, să nu se mai prostească, să ia toți băieții din străinătate și să muncească din greu”, a adăugat acesta.
,,Cred că acum Ucraina are una dintre cele mai puternice armate din lume. Ucrainenii au un nivel ridicat de organizare, pregătire, inteligență, au tot felul de arme. Lucrează la fel de bine cu orice sistem, fie că este sovietic, fie că aparține NATO”, a evidențiat Prigojin.
Cu toate acestea, el a apreciat că grupul său de mercenari reprezintă chiar cea mai bună armată din lume. El a lăudat eficiența în luptă a “muzicienilor”, care, în opinia sa, depășește trupele țărilor occidentale.
Performanțele PMC Wagner au fost atinse, potrivit precizărilor sale, după ce luptătorii grupului au fost nevoiți să acționeze în diverse colțuri ale lumii și să se confrunte cu diverși adversari.
“Știm cum luptă americanii, francezii sau trupele inutile și lașe ale misiunilor Organizației Națiunilor Unite. Știm cum se luptă triburile africane. Astăzi, PMC Wagner este cu adevărat cea mai bună armată din lume și am învins întotdeauna pe toată lumea”, a concluzionat Prigojin.
Comentariul autorului: Compania militară privată (PMC) Wagner este o formațiune armată non-statală rusă, cu un statut juridic neclar, creată și controlată de omul de afaceri Evgheni Prigojin. Într-o serie de țări, aceasta are statutul de organizație teroristă.
Începând din anul 2014, grupul a operat pe teritoriul Ucrainei și apoi în Siria. Acesta este înarmat cu echipamente grele, artilerie și avioane militare.
ONU și Franța îi acuză pe mercenarii din grupul Wagner de violuri și jafuri în Republica Centrafricană. Uniunea Europeană și o serie de alte state au impus sancțiuni împotriva PMC Wagner, acuzând grupul de subminare a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei, destabilizarea situației din Siria și Libia, precum și de încălcări grave ale drepturilor omului.
Din anul 2022, membrii grupului participă la invadarea Ucrainei de către Rusia, funcționând în coordonare cu forțele de securitate ruse. Potrivit estimărilor Casei Albe, până la jumătatea lunii februarie 2023, PMC Wagner a pierdut în Ucraina aproximativ 30.000 de oameni, care au fost uciși sau răniți.
Gruparea condusă de Evgheni Prigojin a avut contribuții majore la eliberarea unor orașe din Republica Populară Donețk, precum Soledar sau Artemovsk (Bahmut).
Acesta este și motivul pentru care Evgheni Prigojin este “tolerat” de președintele Vladimir Putin, în pofida numeroaselor abuzuri și ieșiri necontrolate împotriva conducerii Ministerului Apărării. Luptătorii grupului au reușit să lupte cu succes în zone urbane, extrem de fortificate, acolo unde unitățile regulate ale Ministerului Apărării fie nu au putut pătrunde, fie au suferit pierderi grele.
Ținând cont de faptul că PMC Wagner include, în principal, foști deținuți, inclusiv cu pedepse grele, și foști luptători în trupele speciale, acesta “nu se dă în lături” de la treburile murdare și grele, iar pierderile umane nu sunt foarte apăsătoare pentru conducerea grupului.
Trebuie precizat faptul că, recent, “măcelarul de la Mariupol”, generalul Mihail Mizințev, care a fost demis din funcția de adjunct al ministrului rus al apărării, a primit un post în conducerea PMC Wagner, respectiv cel de locțiitor al șefului grupării.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News