Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, care au urmat invaziei Ucrainei, au forțat Moscova să se îndrepte către alte piețe, Rusia etichetând țări ca fiind „prietenoase” sau „ostile”. În martie, în timpul vizitei omologul său chinez Xi Jinping la Moscova , Putin a lăudat legăturile puternice dintre Moscova și Beijing.
Cu toate acestea, Rusia încearcă să compenseze scăderea veniturilor sale. Inter RAO a spus că noile tarife de export, care au intrat în vigoare la 1 octombrie, vor însemna că prețurile la energie electrică vor crește cu 7% pentru clienții din China, dar și din Mongolia, Azerbaidjan și regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud.
Măsura vine în timp ce China se confruntă cu probleme serioase de energie după secete și restricții privind creșterea producției interne de cărbune, iar Rusia încearcă să compenseze scăderea monedei sale, care a afectat veniturile din export.
Newsweek citează un expert care explică mecanismul prin care China negociază ”la sânge” contactele pe energie cu Rusi, bazându-se pe faptul că se află într-o poziție puternică, iar Moscova e obligată să vândă unui număr tot mai mic de clienți. Expertul arată că abordarea Chinei se bazează pe factorul timp.
„Firmele energetice chineze și statul au fost întotdeauna recunoscute pentru modul pragmatic și foarte răbdător în negocierile energetice cu Rusia”, a declarat Thomas O'Donnell, un analist geopolitic și expert în energie din Berlin, care este coleg la nivel mondial al grupului de studii Wilson Center.
În august, ziarul de afaceri rus Kommersant a relatat că reprezentantul Inter RAO, Alexandra Panina, a spus că dacă prețul ar fi respins, ar putea întrerupe complet alimentarea cu energie electrică.
”Discuțiile cu China continuă. (...) De astăzi începem cu restricții parțiale, a declarat pentru Reuters reprezentantul Inter RAO.
Deși Mongolia a fost de acord cu creșterile de prețuri, China continuă negocierile.
Beijingul a obținut întotdeauna prețuri favorabile pentru gazul de conductă și petrolul rusesc, după pierderea pieței europene de către Putin din cauza sancțiunilor.
O'Donnell explică că refuzul Chinei de a plăti tarife mai mari pentru importul de energie electrică rusă sugerează că Beijingul s-ar putea întoarce la importul de gaz LNG pentru producția de energie electrică.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News