Elementele-cheie ale scutului includ două facilităţi în Polonia și România, distrugătoare ale Marinei americane în Rota, Spania, și un radar de avertizare timpurie în Kurecik, Turcia.
Într-un comunicat de presă al NATO din data de 10 iulie, fostul secretar general Jens Stoltenberg a descris facilitatea din Polonia ca fiind „un pas important pentru securitatea transatlantică și capacitatea NATO de a se apăra împotriva amenințării tot mai mari reprezentate de rachetele balistice”.
Stoltenberg a subliniat importanța apărării antirachetă, afirmând că „rachetele balistice au fost utilizate pe scară largă în conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu”.
„Ca Alianță defensivă, nu putem ignora această amenințare. Apărarea antirachetă este un element esențial pentru sarcina principală a NATO de apărare colectivă”, a adăugat fostul secretar general al Alianţei.
În timpul ceremoniei de deschidere din 13 noiembrie, Duda a reiterat că „prezența fizică a Statelor Unite în Polonia este o garanție de securitate pentru Polonia, dar mai ales pentru flancul estic al NATO”, citat de Polskie Radio 24.
Deschiderea bazei urmează o traiectorie defensivă deja stabilită de programul polonez „Scutul de Est”, care urmărește să consolideze apărarea de-a lungul frontierelor Poloniei cu Belarus și cu exclava rusă Kaliningrad.
???????????????????????? : About the US missile defense system near the Kaliningrad Region.
— OSINT Expert (@OsintExperts) November 15, 2024
Polish media have been talking about only one thing in recent days: in Redzikowo, in the far north of the country on the Baltic Sea coast, the long-awaited military base has opened,
????Rybar pic.twitter.com/5kHql7mFaj
Lansat în mai, programul include bariere fizice, sisteme moderne de supraveghere și modernizarea infrastructurii, cu fortificații ridicate de-a lungul frontierei cu Kaliningrad pe care autoritățile poloneze au început să le construiască la 1 noiembrie.
Deschiderea noii baze a fost întâmpinată cu reacții diverse
În special, aceasta survine pe fondul îngrijorărilor în rândul statelor membre NATO cu privire la angajamentul SUA față de securitatea colectivă, mai ales după alegerea lui Donald Trump, care a declarat că SUA nu vor apăra membrii NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare.
Mateusz Mazzini de la Gazeta Wyborcza din Polonia a declarat că Polonia privește situația în mod diferit și mai optimist decât celelalte state membre ale NATO. Oficialii polonezi au o „convingere profund înrădăcinată” că președinția lui Trump ar putea fi „benefică din punct de vedere bilateral”, a spus el.
????????️
— U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet (@USNavyEurope) November 13, 2024
Today, @NATO leaders gathered to celebrate the new Aegis Ashore Missile Defense System’s ribbon cutting for the transfer of authority to #NATO at Naval Support Facility Redzikowo, Poland.
(1/2) pic.twitter.com/YWmZBMcD1v
Amiralul Stuart B. Munsch, comandantul Forțelor navale ale Statelor Unite pentru Europa-Africa, a lăudat parteneriatul dintre cele două națiuni. Citat de Polsat News, amiralul american a declarat: „Națiunile poloneză și americană sunt umăr la umăr în avangarda apărării împotriva imperialismului și agresiunii sovietice, în trecut, și rusești, în prezent”.
Moscova, între timp, a criticat baza numind-o „o provocare directă la adresa securității sale” și o măsură de „limitare militară” a potențialului Rusiei.
„Bineînțeles, acest (pas) duce la adoptarea unor măsuri adecvate pentru a asigura o paritate”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, deși nu a detaliat ce ar putea implica aceste măsuri.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News