Prezența navei turcești de cercetare "TCG Çeșme" în nordul Mării Egee generează noi tensiuni între Grecia și Turcia

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Săptămâna trecută, marina turcă a transmis un aviz, prin care a notificat că nava de cercetare "TCG Çeșme" va efectua, în perioada 18.02-02.03.2021, studii științifice și tehnice în domeniul hidrografic în apele internaționale din nordul Mării Egee. 

Grecia a reacționat imediat la prezența navei de cercetare în Marea Egee, calificând-o drept o mișcare "inutilă" și "un act care nu ajută la îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări".

Ministerul turc al Apărării a atras atenția că activitățile desfășurate de nava "TCG Çeșme" reprezintă studii științifice și tehnice efectuate într-o manieră care respectă pe deplin dreptul internațional și acordurile reciproce.

,,Declarațiile Greciei potrivit cărora Turcia desfășoară acțiuni care intensifică tensiunea în regiune nu reflectă adevărul și au fost emise pentru a induce în eroare opinia publică internațională într-un mod deschis, în această perioadă în care continuă discuțiile consultative”,  a transmis ministerul turc.

De asemenea, surse din ministerul turc al apărării au declarat ieri, 21 februarie, că Grecia a continuat să execute numeroase activități menite să escaladeze tensiunile din Marea Egee, începând de la manevre militare și terminând cu misiuni submarine, care au coincis cu debutul "discuțiilor consultative" din 25 ianuarie 2021.

Astfel, potrivit ministerului turc, după 25 ianuarie 2021, data începerii "discuțiilor consultative" dintre Turcia și Grecia, nava de cercetare elenă "Aegaeo" a efectuat cercetări subacvatice în zone care includ apele internaționale dintre insula Creta și peninsula Peloponez.

Grecia este acuzată că, în pofida acuzațiilor pe care le face, a executat un exercițiu militar cu 20 de nave și elemente aeriene în apele internaționale din nord-vestul insulei Skyros, și că, în perioada 10-17 februarie 2021, a emis notificări privind activități submarine, inclusiv în apele teritoriale ale insulelor care au un statut non-militar, și anume: Agios Efstratios, Samothrace, Limnos, Thasos, Lesbos, Chios, Psara, Ahikeria și Samos.        

,,În pofida acțiunilor provocatoare ale Greciei, Turcia își menține poziția bazată pe răbdare, pentru a ajunge la o soluție corectă, justă și durabilă la problemele dintre cele două țări, prin dialog și negocieri bazate pe relații de bună vecinătate”, au ținut să precizeze reprezentanții ministerul turc al apărării, afirmații care, foarte probabil, vor face obiectul unor noi replici elene.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel