După eşecul presiunilor americane asupra Turciei de a renunţa la sistemul antirachetă S-400, cumpărat de aceasta de la Rusia, ceea ce a determinat SUA să anunţe în 2019 excluderea Turciei din prestigiosul program privind avionul de generaţia a cincea F-35, Ankara a sperat mult timp că Washingtonul îşi va schimba opinia.
Dar preşedintele Joe Biden nu a revenit asupra deciziilor predecesorului său Donald Trump în acest dosar, căci armata americană consideră capacitatea de detectare a sistemului antirachetă S-400 rusesc drept o ameninţare pentru F-35, un avion de luptă stealth, tehnologie de vârf, conceput pentru a se sustrage celor mai sofisticate radare.
Procesul de excludere a Ankarei din programul de fabricare a aparatelor F-35 a fost finalizat
Pentagonul a dezvăluit miercuri că procesul de excludere a Ankarei din programul de fabricare a aparatelor F-35, care acorda Turciei dreptul de a fabrica 900 de piese şi subansamble ale celui mai scump avion din istorie, a fost finalizat la 23 septembrie.
Citeşte şi: Turcia, mesaj pentru SUA: Ar trebui să ne livreze avioanele F-35 pe care l-am plătit sau să returneze banii. Putem achiziţiona SU-35 sau SU-57
Cele două ţări încearcă acum să "soluţioneze diferendul" legat de F-35, a precizat un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Anton Semelroth. Cu alte cuvinte, acordarea Ankarei drept compensaţii 1,4 miliarde de dolari plătiţi pentru aparatele F-35 pe care Washingtonul nu i le-a livrat niciodată.
O delegaţie a Pentagonului a avut discuţii "productive" miercuri, la Ankara, înaintea noilor negocieri din lunile următoare, iar ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a "recunoscut necesităţile de modernizare a armatei turce" în cursul unei convorbiri telefonice joi cu omologul său turc, Hulusi Akar, potrivit Pentagonului.
Avioanele F-16 ar urma de asemenea să figureze pe agenda unei întâlniri între Joe Biden şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în marja summitului internaţional COP26 asupra climatului la Glasgow, de săptămâna viitoare.
Potrivit presei turce, Erdogan vrea să obţină 40 de avioane de luptă F-16 şi circa 80 kituri de modernizare a acestui aparat învechit, din care armata turcă deţine deja 200 de exemplare.
Potrivit Agerpres, Departamentul de Stat american, care negociază vânzările de armament în străinătate, a confirmat implicit că a primit o cerere oficială de achiziţionare în acest sens din partea guvernului turc.
"Ministerul nu confirmă şi nici nu comentează proiectele de vânzări de armament atât timp cât ele nu au fost notificate Congresului", a indicat pentru AFP un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane. Dar "responsabilii turci şi-au exprimat public interesul lor de a achiziţiona avioane F-16", a adăugat el.
Este totuşi puţin probabil ca această cerere să se rezolve rapid în faţa opoziţiei probabile a Congresului american.
"Nu putem să ne permitem să ne compromitem securitatea naţională trimiţând avioane americane unui aliat care continuă să se comporte ca un adversar", au scris în această săptămână 11 aleşi republicani şi democraţi într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Joe Biden.
Cu atât mai mult cu cât Turcia este deja lovită de sancţiuni americane care interzic din decembrie trecut orice tranzacţie cu Agenţia guvernamentală turcă responsabilă de achiziţii de armament, SSB.
Administraţia Trump invocase atunci o lege americană din 2017 aşa-numită "Contracararea adversarilor Americii prin sancţiuni" (Caatsa), care prevede sancţiuni automate când o ţară încheie o "tranzacţie semnificativă" cu sectorul de armament rusesc.
Această lege riscă să constituie un obstacol şi în calea vânzării unor avioane F-16, subliniază Steven Cook, de la Consiliul pentru Relaţii Externe (Council on Foreign Relations).
"Responsabilii turci spun că este posibil să transfere avioanele Turciei fără să treacă prin SSB, dar aleşii Congresului au informat că se vor opune unor astfel de alternative pentru că ar însemna să ocolească legea", adaugă acest expert.
Preşedintele turc, care tocmai a renunţat să expulzeze 10 ambasadori occidentali, între care şi cel al SUA, a ameninţat că se va reorienta spre avioane ruseşti dacă Washingtonul refuză să-i vândă aparatele sale.
Potrivit lui Ayakan Erdemir, de la think-tank-ul Fundaţia pentru Apărarea Democraţiei, "nu există o soluţie imediată pentru acest impas". "De aceea, cred că Washingtonul şi mai multe capitale europene aşteaptă alegerile din 2023 din Turcia, cu speranţa că acestea vor rezolva problema", a explicat el pentru AFP.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News