Comisia Europeană va propune un plafon la preţul gazelor naturale ruseşti, alături de măsuri cum ar fi o ţintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf, o limită pentru veniturile firmelor care produc electricitate cu costuri reduse şi o contribuţie de solidaritate din partea companiilor de petrol şi gaze. Măsurile au fost anunțate de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Obiectivul e reducerea veniturilor Rusiei.
Federația Rusă a anunțat deja, prin vocea prețedintelui Vladimir Putin, că nu va mai livra petrol, gaze naturale și cărbune țărilor care vor plafona prețul hidrocarburilor ruse.
În cele 6 luni de război UE și-a redus dependența de gaz rusesc de la 40% la 9%.
Rusia nu are cum să câștige disputa cu Uniunea Europeană
Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, într-o intervenție pentru postul de televiziune Digi24, spune că în pofida actualei crize care afectează Europa, Federația Rusă nu are capacitatea de a câștiga disputa energetică cu UE, amintind că Moscova e dependentă de Europa.
„Din punct de vedere energetic, Rusia nu are cum să câștige disputa cu Uniunea Europeană. Presupun că știu și ei acest lucru, depind de piața europeană și nu au altă soluție”, precizează ministrul Nicolescu.
„Cred că ne îndreptăm spre acest lucru (n.r. embargo total). Dacă nu îl impunem noi își vor alege ei cui nu vor furniza. Când iei o măsură trebuie să anticipezi ce va face și cealaltă parte. Dacă se decidea un embargou se închidea și termina povestea. (...) Intrăm într-o chestiune care va alimenta în continuare dezbaterea publică și vor încerca să creeze tensiuni”, a mai adăugat fostul ministru român, care a dat exemplul Ungariei, stat care va beneficia de gaze la preț ieftin, în timp ce altele nu vor beneficia. În opinia sa un embargo ar fi prevenit tentativele viitoare ale Rusiei de destabilizare.
În cee privește pragul obligatoriu a consumului în orele de vârf, fostul ministru crede că acesta nu va fi pe baza unor restrângeri și spune că e necesar să așteptăm documentele oficiale.
„Uneori lucrurile importante stau în detalii. Vom vedea cum se va formula, eu presupun că va fi formulat pe bază de recompensă nu pe bază coercitivă”, a precizata ministrul Nicolescu.
„E bine că avem aceste măsuri, unele lucruri din punctul meu de vedere sunt bune, altele ar fi putut fi mai curajoase. Cred că la chestiunea plafonării prețului la gazul rusesc trebuia să fim mult mai fermi. (...) Cred că vom trece cu bine peste această perioadă. Noi, România, cât și europenii. Iar cei care generează astfel de crize vor avea mult, mult mai mult de pierdut pe termen mediu și lung”, a conchis Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News