Oficiali din Washington și capitalele europene vor vizita Abu Dhabi de luni, ca parte a unei campanii globale colective de a ține departe de mâinile Rusiei cipurile de computer, componentele electronice și alte așa-numite produse cu dublă utilizare, care au atât aplicații civile, cât și militare.
Emiratele Arabe Unite, împreună cu majoritatea celorlalți non-membri ai Grupului celor Șapte, au refuzat să se alăture sancțiunilor impuse de Statele Unite, Regatul Unit și Uniunea Europeană, dar au spus că nu doresc ca țara să fie folosit ca un hub pentru companiile occidentale pentru a se sustrage sancțiunilor prin transportul de mărfuri.
Oficialii americani și europeni spun că au devenit din ce în ce mai îngrijorați de faptul că mai multe bunuri fabricate în Occident sunt direcționate către Rusia prin Emiratele Arabe Unite, deoarece SUA au făcut presiuni asupra altor țări, inclusiv asupra vecinilor Rusiei, cum ar fi Armenia, să restrângă comerţul.
În acest context, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, oficialii caută asistență din toate țările care sunt "folosite pentru a eluda controalele la export și a redirecționa mărfurile sub embargo către utilizatorii finali ruși".
Reprezentanții pentru sancțiuni din Statele Unite, Regatul Unit și Uniunea Europeană au călătorit, de asemenea, împreună și separat, în țări precum Turcia și Kazahstan, pentru a face presiuni asupra autorităților pentru a împiedica produsele occidentale cu dublă utilizare să ajungă pe câmpul de luptă.
Alte țări au ajutat Kremlinul să achiziționeze tehnologie cheie cu dublă utilizare. Comerțul dintre Rusia și China a crescut după invazie, iar Beijingul a exportat către Moscova semiconductori și circuite integrate în valoare de peste 300 de milioane de dolari, comparativ cu 230 de milioane de dolari în anul precedent, se arată în datele comerciale ale Națiunilor Unite.
Emiratele Arabe Unite au o poziție duală față de actuala situație dintre Rusia și Occident
Emiratele Arabe Unite, partener pe termen lung al Statelor Unite în Orientul Mijlociu, au condamnat de mai multe ori invazia Ucrainei de către Națiunile Unite, dar au încercat și să mențină relațiile cu Rusia, ca parte a strategiei de politică externă de participare internațională largă într-un sistem global. Abu Dhabi a declarat luna trecută că se va alătura grupului BRICS de țări emergente, care include Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.
Emiratele Arabe Unite se bucură de relații profunde cu Statele Unite, unde fondurile sale suverane au investit zeci de miliarde de dolari și au cooperat și în combaterea terorismului. EAU se angajează să respecte sancțiunile impuse de Națiunile Unite și poartă un dialog strâns cu partenerii internaționali, inclusiv Statele Unite și Uniunea Europeană, cu privire la conflictul din Ucraina și repercusiunile acestuia asupra economiei globale.
Un oficial emirat a declarat că statul din Golf monitorizează exportul de produse cu dublă utilizare și se angajează să protejeze "integritatea sistemului financiar global". Climatul geopolitic și reputația țării ca centru stabil de investiții au provocat fluxuri de capital în Emiratele Arabe Unite, unde trăiesc acum peste 200 de naționalități, inclusiv ruși și ucraineni, a adăugat oficialul.
La rândul său, ministrul rus al Industriei și Comerțului, Denis Manturov, a declarat în februarie că comerțul bilateral dintre Rusia și Emiratele Arabe Unite a crescut cu 68% anual, ajungând la 9 miliarde de dolari în 2022, potrivit unui raport emis de agenția de presă rusă TASS.
Potrivit datelor comerciale din Rusia culese de Școala de Economie din Kiev, cu sediul în Ucraina, Emiratele Arabe Unite au exportat în Rusia componente și unități de computer în valoare de 149 de milioane de dolari în primele cinci luni ale acestui an, față de 1 milion de dolari în aceeași perioadă a anului trecut.
Exporturile de echipamente de comunicații au crescut la 64 de milioane de dolari față de zero în aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce exporturile de echipamente electrice și electronice au crescut de la 1 la 20 de milioane de dolari, nefiind clar câte dintre aceste produse sunt supuse sancțiunilor occidentale.
În noiembrie, Statele Unite au impus sancțiuni asupra a două companii cu sediul în Dubai despre care Washington a susținut că sunt implicate în transportul de drone iraniene. În martie, Emiratele Arabe Unite au declarat că au revocat licența băncii ruse MTS după ce aceasta a fost adăugată la o nouă rundă de sancțiuni americane.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News