În acest sens, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat în această săptămână despre "impactul distrugător" asupra relaţiilor turco-americane a recunoaşterii de către omologul său american Joe Biden a genocidului armean.
Cu toate că au existat grupuri de naționaliști și chiar partide ultranaționaliste cu ideologie asumată pro-rusă care au cerut Ankarei să preia controlul asupra bazei Incirlik și să ceară soldaților americani să părăsească Turcia în 15 zile - decizie de altfel radicală și lipsită de cadru legislativ - apar însă, pe surse, în presa apropiată regimului Erdogan, informații cu privire la o analiză serioasă a problemei Incirlik de către Ankara.
Pe marile canale media apropiate regimului, precum agenția Anadolu sau canalul TRT Haber, cât și în alte publicații din Turcia, au apărut informații „pe surse” potrivit cărora Ministerul Apărării de la Ankara consideră Incirlik o bază turcă iar toate instalațiile militare de acolo aparțin Turciei.
E greu de explicat cum Ankara poate considera că, spre exemplu, bombele nucleare americane de tip B-61 sunt proprietatea ei, doar pentru că sunt depozitate la Incirlik. Afirmația e cu atât mai interesantă cu cât e făcută de agenții mari de presă, apropiate regimului, nu de site-uri obscure.
Turcia pune constant presiune pe SUA cu Incirlik. În 2018 s-a cerut arestarea unor ofițeri americani disocați la Baza Incirlik
Baza Aeriană de la Incirlik. Sursă foto: US Army Incirlik
Francezii de la Opex360 care au analizat și ei afirmațiile presei apropiate de regimul de la Ankara consideră că e vorba despre o presiune pe care Turcia o pune pe SUA în contextul relațiilor tot mai tensionate dintre cele două state.
Presa turcă mai precizează că problema bazei de la Incirlik a fost trecută pe ordinea de zi a guvernului de la Ankara după ce SUA au recunoscut genocidul armean din 1915, urmând să fie luată o decizie în următoarea perioadă iar „steagurile americane ar trebui retrase” de la bază.
Tot cei de la Opex amitesc că regimul de la Ankara a recurs la amenințări cu privire la Incirlik de fiecare dată când relația cu SUA se clătina periculos de tare. Spre exemplu, în august 2018, o casă de avocatură apropiată președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a depus o plângere prin care solicita arestarea unor ofițeri militari americani dislocați la Incirlik, pe motiv că aceștia au fost implicați în tentativa eșuată de puci din 2016, fiind acuzați de legături cu mișcarea gulenistă.
Situația pare să se complice și mai mult, SUA reiterând faptul că urmează noi sancțiuni pentru Turcia
Iar între SUA și Turcia nu e doar problema recunoașterii de către SUA a genocidului armean. În acest sens trebuie să precizăm că secretarul de stat Antony Blinken a reiterat ieri faptul că SUA vor sancționa Turcia dacă aceasta va utiliza în continuare sistemul S-400 achiziționat din Rusia, amintind de un proiect legislativ care amendează decizia Turciei.
"Suntem obligaţi" de această lege, a amintit miercuri Antony Blinken, "şi o vom respecta în viitor".
El a precizat că eventualele sancţiuni se vor adăuga la măsurile foarte ţintite impuse de fostul preşedinte Donald Trump în decembrie împotriva agenţiei guvernamentale turceşti însărcinate cu achiziţiile de armament.
Relaţiile noii administraţii Biden cu Turcia au fost tensionate de la bun început, democratul numind-l în trecut "autocrat" pe Erdogan şi Washingtonul reproşând Ankarei, membru NATO, cumpărarea sistemului de apărare aeriană S-400 de la Rusia, principalul adversar al Alianţei, politică pe care și fosta administrație Trump a dus-o în ceea ce privește Turcia.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News