Poziția regională slăbită a Iranului și recentele dezvăluiri despre activitatea nucleară în plină dezvoltare a Teheranului ar putea determina viitoarea administrație Trump să aprobe lovituri aeriene preventive, spune sursele Wall Street Journal (WSJ).
Potrivit publicației, viitoarea administrație Trump ia în considerare posibilitatea unui atac militar împotriva instalațiilor nucleare ale Iranului, pentru a împiedica Teheranul să dezvolte o armă nucleară.
Acest scenariu a căpătat consistență în special după căderea regimului sirian, iar Trump și echipa sa se gândesc acum cum să pună cât mai multă presiune asupra Iranului.
Cu toate acestea, echipa lui Trump ia în considerare și a doua opțiune.
Această variantă ar însemna ca SUA să trimită mai multe forțe, avioane și nave americane în Orientul Mijlociu, ceea ce ar putea forța Iranul să fie mai deschis la negocieri pentru găsirea unei soluții diplomatice.
După căderea Siriei, ”presiune maximă” pe Teheran
Un bombardier B-2 Spirit (stealth) al Forțelor Aeriene ale SUA lansează bombe Drops Massive Ordnance Penetrator. GBU-57A/B Massive Ordnance Penetrator (MOP) este o bombă ghidată cu precizie, de 30.000 pounds (14.000 kg).
Căderea regimului Bashar al-Assad a izolat Teheranul. Astfel că, Forțele aeriene israeliene se pregătesc pentru o potențială lovitură împotriva programului nuclear al Iranului, în coordonare cu viitoarea administrație Trump.
SUA ar putea ajuta Israelul cu arme mai avansate și mai puternice pentru a executa un posibil atac asupra instalațiilor nucleare ale Iranului.
Oficialii militari israelieni au declarat joi că cred că există acum o oportunitate de a lovi site-urile nucleare ale Iranului și continuă pregătirile pentru un potențial atac, după prăbușirea regimului Bashar al-Assad.
Iranul este angajat să distrugă Israelul. În ultimul an, a lansat de două ori atacuri masive de rachete asupra Israelului. În replică, Israelul a lovit facilități militare iraniene cheie.
Atacurile israeliene nu au inclus lovituri majore asupra site-urilor nucleare ale Iranului - deși au vizat o unitate de cercetare care se pare că este legată de eforturile de a construi o armă nucleară.
Totuși, loviturile IDF au paralizat apărarea antiaeriană iraniană. Dacă adăugăm și nou-dobândita superioritate aeriană asupra Siriei, acestea ar putea deschide calea unui viitor atac nimicitor israelian asupra facilităților nucleare iraniene.
Administrația Trump 2
Deja în timpul primei sale președinții, Trump a impus sancțiuni Iranului. Dacă ar fi să le înăsprească și mai mult în a doua perioadă și să le combine cu descurajarea militară, Iranul ar putea fi obligat să rezolve situația pe cale diplomatică, consideră WSJ.
În acest moment, nu este clar ce opțiune va alege Trump, dar noul președinte vrea să evite cu orice preț izbucnirea celui de-al treilea război mondial. Într-un interviu acordat revistei Time, care l-a numit personalitatea anului, el a declarat că, în ceea ce privește Iranul, nu poate exclude războiul.
„Se poate întâmpla orice. Este o situație foarte instabilă”, a spus el când a fost întrebat dacă ar putea exista un conflict între SUA și Iran.
Iranul are suficient uraniu îmbogățit pentru a produce patru bombe nucleare. Dacă ar decide să facă o armă atomică, i-ar lua doar câteva zile, apreciază WSJ.
Administrația fostului președinte Barack Obama a încercat să rezolve dosarul nuclear iranian prin încheierea unui acord cu Iranul care a suspendat temporar lucrările privind armele nucleare. Dar Trump a anulat acordul și a impus, în schimb, sancțiuni Teheranului în timpul primei sale președinții, în speranța că își va pune capăt programului nuclear.
Actualul președinte Joe Biden a vrut să reînnoiască acordul, dar Iranul s-a retras în cele din urmă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News