Președintele yemenit și-a transferat puterile. Arabia Saudită și EAU vor conduce misiunea de instaurare a păcii în Yemen

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Președintele guvernului recunoscut internațional din Yemen, Rabbo Mansour Hadi, și-a transferat puterile unui Consiliu de Conducere Prezidențial și l-a concediat pe adjunctul său, Ali Mohsen al-Ahmar, pe 7 aprilie.

Publicitate

Între timp, Arabia Saudită a anunțat ajutoare de miliarde de dolari și a îndemnat noul Consiliu să înceapă discuții cu rebelii șiiți Houthi pentru a pune capăt conflictului yemenit, care durează de șapte ani.

Hadi a declarat că noul organism își va asuma atât funcțiile președintelui, cât și ale adjunctului său și și-a delegat "ireversibil" puterile depline Consiliului de Conducere Prezidențial, în conformitate cu Constituția și Inițiativa Golfului și cu mecanismul său executiv.

Vicepreședintele demis Al-Ahmar este un general sunit de tendință islamistă, fiind o figură controversată, deoarece este antipatizat atât de către șiiții Houthi pentru campaniile militare anterioare din bastionul lor din nord, cât și de către exponenții regiunilor sudice pentru rolul său principal în Războiul Civil Nord-Sud din 1994.

Noul Consiliu de Guvernare, format dintr-un președinte și șapte vicepreședinți, va fi condus de Rashad Al-Alimi, care se bucură de sprijinul saudit și are legături strânse cu principalul grup politic yemenit, Partidul islamist Islah. Printre vicepreședinți se numără liderul grupului separatist din sud, Consiliul de Tranziție de Sud (STC), Aidarous al-Zubaidi, care este susținut de Emiratele Arabe Unite.

Declarația lui Hadi a venit în ultima zi a discuțiilor de pace organizate la Riad între facțiunile aliate din războiul din Yemen promovate de Consiliul de Cooperare din Golf (GCC). Între 29 martie și 7 aprilie, CCG a găzduit consultări la Riad între partidele yemenite la care rebelii Houthi, aliați cu Iranul, nu au luat parte.

Rebelii au susținut că ar saluta discuțiile cu coaliția condusă de Arabia Saudită, care luptă în apărarea lui Hadi în conflictul din Yemen din 26 martie 2015, dacă acestea s-ar fi desfășurat într-o țară neutră, inclusiv în unele state din Golf.

Tot pe 7 aprilie, prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman s-a întâlnit imediat cu Consiliul Prezidențial yemenit. Riadul a anunțat că oferă ajutor financiar în valoare de 3 miliarde de dolari pentru a sprijini economia țării distrusă de război. Din total, 2 miliarde ar proveni de la Riad și un alt miliard din Emiratele Arabe Unite (EAU), care fac parte din coaliția militară condusă de Arabia Saudită.

Riadul a cerut, de asemenea, o conferință internațională asupra Yemenului și a cerut Consiliului de Conducere Prezidențial să "înceapă negocierile cu rebelii Houthi sub auspiciile Națiunilor Unite pentru o soluție finală și cuprinzătoare".

În acest moment, în Yemen, este în desfășurare un armistițiu de două luni, care a început pe 2 aprilie, care va acoperi luna Ramadanului și care a fost mediat de Organizația Națiunilor Unite. Înainte de aceasta, ultima încetare coordonată a ostilităților la nivel național a avut loc în timpul discuțiilor de pace din 2016.

Yemenul se află într-un război civil, descris de ONU drept cea mai gravă criză umanitară din lume, de când rebelii Houthi au început să lupte pentru controlul regiunilor sudice ale țării. La 21 septembrie 2014, sprijiniți de fostul regim al președintelui Ali Abdullah Saleh, rebelii Houthi au dat o lovitură de stat care le-a permis să preia controlul asupra instituțiilor statului din capitala Sanaa, care se află și astăzi sub controlul lor.

Președintele legitim, Rabbo Mansour Hadi, a fost plasat inițial în arest la domiciliu la domiciliul său din capitală și, după câteva săptămâni, a reușit să evadeze, mergând mai întâi la Aden, actualul sediu provizoriu al guvernului yemenit recunoscut internațional, iar apoi în Arabia Saudită, unde încă locuiește.

Hadi este susținut de o coaliție condusă de Riad, care include Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Sudan, Bahrain, Kuweit, Qatar, Egipt, Maroc, Iordania și Senegal, care a intervenit în conflictul yemenit la 26 martie 2015. Rebelii Houthi sunt susținuți de către Iran și milițiile libaneze pro-iraniene ale Hezbollah, deși părțile neagă legătura lor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel