Zelenski a menționat că soluționarea statutului minorităților naționale va contribui la protejarea drepturilor acestora, la consolidarea societății ucrainene și la protejarea integrității teritoriale și a suveranității naționale.
"(…) Ca stat, vom proteja tradițiile, sărbătorile, limba, folclorul minorităților naționale, dar în același timp vom cere respect pentru tradițiile și limba ucraineană. Copiii oricărei minorități trebuie să cunoască limba poporului lor și limba ucraineană. Acest lucru este corect", a subliniat președintele.
Ministrul Afacerilor Externe, Dmytro Kuleba, a menționat că proiectul de lege va ajuta Ucraina pe arena internațională, în special în protejarea drepturilor ucrainenilor care locuiesc în străinătate.
Anterior, UE a cerut Ucrainei să urmeze recomandările Comisiei de la Veneția și să adopte o lege privind minoritățile naționale.
După pierderea în favoarea Rusiei, a controlului asupra peninsulei Crimeea și a unor zone din regiunile sud-estice Donețk și Lugansk, Ucraina a încercat să își întărească coeziunea națională inclusiv prin adoptarea de noi legi. Unele dintre acestea au produs efecte care au dus la limitarea atât a drepturilor privind folosirea limbii materne de către minorități, cât și a accesului reprezentanților acestora în consiliile locale și regionale, precum și în Parlament.
Conform ultimului recensământ al populației din anul 2001, principalele grupuri etnice din Ucraina erau: ucraineni – 77,8%, ruși – 17,3%, români – 1,1%, belaruși – 0,6%, tătari crimeeni – 0,5%, bulgari – 0,4%, unguri – 0,3%, polonezi – 0,3%.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News