Președintele sârb Aleksandar Vucic suferă de sindromul “Roșia Montană”

Cătălin Costea |
Data publicării:
Aleksandar Vucic, președintele Serbiei. Foto: DC News
Aleksandar Vucic, președintele Serbiei. Foto: DC News

După ce Vucic a reușit să încheie un acord pentru a furniza Uniunii Europene litiul vital pentru viitoarele vehicule electrice, eforturile președintelui sârb de a deveni liderul balcanic favorit al Bruxelles-ului au cunoscut un adevărat recul.

La fel ca în binecunoscutul caz Roșia Montană, din România, semnarea acordului a generat o mișcare de masă împotriva marelui proiect minier. Speriat de consecințe, Vucic i-a acuzat pe protestatarii care s-au adunat, pe 10 august, cu zecile de mii că vor să comploteze pentru a-l răsturna.

„[Protestul - n.r.] face parte dintr-o abordare hibridă de desfășurare a revoluțiilor colorate”, a declarat Vucic reporterilor, argumentând că îngrijorarea sa cu privire la o posibilă lovitură de stat se bazează pe informațiile primite de la Rusia.

Reacția președintelui sârb este însă văzută doar ca o încercare neinspirată de a fugi de responsabilitatea acțiunilor sale, având în vedere că protestatarii împotriva minei de litiu s-au unit împotriva unui proiect pe care în primul rând Occidentul și-l dorește, fiind susținut nu doar de Bruxelles și Berlin, ci și de SUA sau Regatul Unit.

 

Mesaje duale

 

Analiștii naționali consideră mesajul lui Vucic drept complicat și dual. Când susține dezvoltarea minei, acesta se laudă cu pașii pe care Serbia îi face spre Occident, însă când oamenii protestează împotriva minei, el susține că este “o lovitură de stat susținută de Occident”.

Entuziasmul UE față de Vucic nu este împărtășit de cetățenii din Serbia, care consideră că dependența Bruxelles-ului față de acesta nu a făcut decât să-i încurajeze tendințele autocratice. Mai mult, încrederea publicului în UE s-a prăbușit, potrivit analiștilor, pe măsură ce angajamentele liderilor blocului de a promova valorile democratice în această țară par vorbe goale.

„UE este ipocrită, pentru că sprijină un dictator din Serbia care a blocat sistemul judiciar, mass-media și orice altceva, dar acest lucru este acceptabil pentru ei, deoarece va livra litiul de care au atât de mare nevoie”, a declarat Nebojša Petković,  un lider al protestului, pentru Politico.

Pe de altă parte, potrivit lui Aleksandar Dokic, expert în relațiile Serbia-Rusia, Moscova este bucuroasă să susțină afirmațiile lui Vucic de lovitură de stat, indiferent de înțelegerea pe care acesta o încheie cu Occidentul – inclusiv încurajându-l să folosească expresia favorită „revoluție colorată” pentru a delegitima protestele împotriva proiectului.

Dacă Rusia susține că o revoluție colorată este în desfășurare în Serbia, Vucic „se poate poziționa ca un luptător curajos sau aproape mitic împotriva răului, opunându-se Occidentului”, a explicat Dokic.

„Dacă au loc proteste în Rusia, în Moldova sau în Georgia, nu poate fi pentru că oamenilor le displac organic politicile guvernelor lor, ci pentru că sunt susținut și chiar finanțat de Occident”, observă expertul.

 

Mina Jadar

 

Timp de aproape două decenii, geologii și specialiștii în prospecțiuni își desfășoară activitatea pe malurile râului Jadar. Aceștia au găsit acolo zăcăminte bogate de „aur alb” care, după unele estimări, ar putea furniza până la 90% din litiul de care Europa are nevoie pentru a-și asigura tranziția către un transport fără noxe.

Ministerul Minelor și Energiei din Serbia estimează că mina, care este planificat să se deschidă în 2028, va produce 58.000 de tone de litiu până în 2030 - cantitate care permite producerea de baterii pentru 1,1 milioane de vehicule electrice.

Gigantul minier anglo-australian Rio Tinto a fost printre primii prospectori. În 2017, la cinci ani după ce Vucic a ajuns pentru prima dată la putere, compania a obținut un permis de dezvoltare a zăcământului Jadar, alocând  2,23 miliarde de euro pentru implementarea proiectului.

Protestele activiștilor pentru protecția mediului sunt omise de mass-media sârbă

Dincolo de problema propriu-zisă, activiștii sârbi sunt deranjați de piedicile pe care autoritățile sârbe le pun mediatizării cazului și informării corecte a populației.

„Aceste proteste sunt politice, în sensul că mediul este și o problemă politică. Dar, în afară de asta, nu există nicio motivație politică”, susține Žaklina Živković, o activistă a mișcării “Pravo na vodu” (“Dreptul la apă”) care militează pentru păstrarea curată a apei râului.

„Suntem îngrijorați pentru mediul înconjurător și pentru viitorul Serbiei, pentru că nu vrem să devenim o țară minieră”, a adăugat aceasta subliniind poluarea puternică din operațiunile miniere conduse de China și, anterior, de industria grea din epoca iugoslavă.

Blocajului media cu care se confruntă, protestatarii i-au răspuns cu blocarea autostrăzilor și arterelor de circulație, forțând în acest fel cetățenii care nu pot vedea la știri ce se întâmplă să se oprească și să afle în mod direct despre efectele minei.

 

Poziția beneficiarului Rio Tinto

 

Compania Rio Tinto a condus o amplă campanie pentru a atenua aceste preocupări privind afectarea mediului înconjurător.

„Respectăm dreptul la protest, dar ceea ce vedem aici este o campanie de frică – dezinformare deliberată și intenționată care susține că este o mină deschisă, că vom otrăvi rezervele de apă, că agricultura nu va continua... orice poate crea frică”, a declarat Chad Blewitt, directorul general al proiectului Jadar, pentru Politico.

Negând acuzațiile activiștilor, Rio Tinto afirmă că mina subterană ar respecta pe deplin normativele de mediu ale UE și ale Serbiei. În iunie, compania a publicat proiecte preliminare ale studiilor de evaluare a impactului asupra mediului, care cuprind mina, o fabrică de prelucrare la suprafață și un depozit de deșeuri industriale.

„Suntem în acest proiect de 20 de ani și am cheltuit deja 600 de milioane de euro pe el. Acesta este cel mai studiat proiect de litiu din lume”, a argumentat Blewitt susținând că mina va fi construită și exploatată nu numai conform standardelor UE, ci și a „celor mai înalte standarde din lume”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel