Şeful statului participă la reuniunea informală a liderilor UE.
Liderii vor discuta despre capabilităţi militare şi despre industria de apărare europeană.
Iohannis a evocat în acest sens nevoia de finanţare adecvată văzută nu doar ca alocare de mai mulţi bani, ci şi ca folosire eficientă a instrumentelor de care dispunem deja.
În ceea ce priveşte apărarea, preşedintele României a subliniat nevoia de complementaritate între Uniunea Europeană şi NATO.
"În primul rând, este clar că, pentru a ne consolida rezilienţa strategică, pentru a deveni mai eficienţi ca Uniune şi ca actor global cu greutate şi influenţă reală, inclusiv în relaţia transatlantică, Europa trebuie să-şi asume o responsabilitate mai mare pentru propria sa apărare. Acest obiectiv nu poate fi realizat fără o finanţare adecvată, ceea ce înseamnă nu doar mai mulţi bani pentru apărare, ci inclusiv folosirea eficientă a instrumentelor de care dispunem deja, adaptarea acestora sau, de ce nu, crearea unora noi instrumente. Dar, desigur, avem nevoie de investiţii substanţiale pentru demersuri costisitoare, precum refacerea stocurilor de armament, adaptarea pregătirii pentru apărarea faţă de un spectru larg de ameninţări, respectiv consolidarea bazei industriale şi tehnologice de apărare", a afirmat şeful statului.
Pentru a spori eficienţa şi interoperabilitatea, trebuie să fie aprofundată cooperarea dintre statele membre, pentru a evita duplicările "care nu sunt necesare", iar industria de apărare "va avea predictibilitate pe termen lung".
Klaus Iohannis a prezentat şi poziţia ţării noastre în acest domeniu.
"Investiţiile mai mari în apărare, inclusiv în cercetare şi inovare, trebuie însă, din perspectiva României, privite într-un spectru mai amplu. Mai exact, aceste investiţii trebuie să contribuie la creşterea competitivităţii economice şi a coeziunii la nivelul Uniunii Europene, precum şi la creşterea economiei per ansamblu, la creşterea rezilienţei lanţurilor de producţie şi la crearea de noi locuri de muncă. Bineînţeles, toate aceste aspecte au la bază principiul asigurării unei complementarităţi şi coerenţe între UE şi NATO, NATO care rămâne fundamentul securităţii transatlantice", a arătat el.
Iohannis a susţinut că România, ca aliat-cheie în regiunea complicată a Mării Negre şi stat membru la graniţa cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, "înţelege în profunzime această necesitate".
Totodată, preşedintele a accentuat "importanţa vitală" a menţinerii şi a aprofundării legăturii transatlantice şi a Parteneriatului Strategic dintre Uniunea Europeană-Statele Unite ale Americii.
"Un parteneriat transatlantic solid este esenţial pentru securitatea şi prosperitatea europeană, pentru că ceea ce se întâmplă pe cele două maluri ale Atlanticului rămâne profund interconectat şi interdependent. Sunt convins că, prin identificarea abordării corecte şi unitare la nivel european, vom putea continua dialogul apropiat, pe baze constructive, cu partenerii americani, cu evidenţierea pragmatică a valorii adăugate a Uniunii Europene pentru Statele Unite ale Americii", a spus Klaus Iohannis.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News