Potrivit Administrației Prezidențiale, pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:
I. Participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030;
II. Proiectul de Lege a apărării naționale a României;
III. Planul național privind mobilitatea militară;
IV. Proiectul de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de securitate națională în domeniul hidroenergiei;
V. Viziunea strategică națională în domeniul spațial.
În cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale.
Amintim că, așa cum menționa și Europa Liberă în martie, Legile apărării și cea a pregătirii populației pentru apărare reiau de la zero tot circuitul de avizare de către ministere.
Motivul? Schimbarea Guvernului, în decembrie 2024, ceea ce a dus la nevoia aprobării actelor de către noii miniștri în funcție.
Apărarea și securitatea României încă funcționează după legi vechi, unele adoptate la începutul anilor 1990.
Legea apărării a fost adoptată, de exemplu, în 1994. Așadar, acum 31 de ani.Legea pregătirii populației pentru apărare datează din 2006.Legea privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale a fost emisă în 2006 și a fost actualizată în 2017.
Imediat după începerea invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, în primăvara lui 2022, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a început să lucreze la o nouă legislație privind apărarea României.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News