Controversata lege ”privind agenții străini”, așa-numită drept „legea rusă”, împotriva căreia zeci de mii de georgieni au manifestat la Tbilisi în ultimele săptămâni, a fost respinsă de președintele georgian Salome Zurabishvili.
”Astăzi am respins ”legea rusă”. Această lege, în esența ei, în spiritul ei, este o lege rusă care contrazice constituția noastră și toate standardele europene și este un obstacol pe calea europeană. În plus, constituie un obstacol în calea noastră europeană. Acest drept de veto este valabil din punct de vedere juridic și va fi înaintat astăzi parlamentului”, a declarat președinta Georgiei, Salome Zourabishvili, în cadrul unei conferințe de presă.
Cu toate acestea, partidul de guvernământ ”Visul Georgian” are destui parlamentari pentru a trece peste dreptul de veto, arată abcnews.
Legea cu privire la „agenții străini”
Proiectul de lege a trecut a treia lectură în parlament, marți, în ciuda săptămânilor de proteste. Poliția a dispersat adesea cu forța manifestanții care blocau clădirea parlamentului, au folosit tunuri cu apă și gaz și au avut loc ciocniri directe. Serviciul Special de Investigații, filiala georgiană a agenției UE, a anunțat lansarea unei anchete privind utilizarea excesivă a forței în timpul protestelor, după cum a relatat presa locală.
Actul privind agenții străini seamănă izbitor cu reglementările impuse de Kremlin.
Legea conferă guvernului georgian puteri suplimentare asupra organizațiilor finanțate parțial din străinătate și le impune multe restricții legale și fiscale suplimentare.
Mai exact, organizațiile care primesc din străinătate mai mult de 20% din bugetul lor sunt obligate să se înregistreze ca „organizații care poartă interesele unei puteri străine”.
În Rusia, această lege este folosită pentru a reduce la tăcere mass-media independentă sau organizațiile neguvernamentale care fac publică, de exemplu, corupția.
Uniunea Europeană și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord au cerut Georgiei să retragă controversata lege, despre care spun că va suspenda parcursul european și euro-atlantic ale micului stat din Caucazul de Sud.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News