Descoperirea fără precedent ar trebui să trimită un fior rece tuturor liderilor mondiali, a declarat secretarul general al Amnesty, Agnes Callamard, într-un comunicat.
Printre cele 50.000 de numere de telefon ale potențialelor ținte, obținute de către Amnesty și de către publicația non-profit Forbidden Stories din Paris, se mai numără președintele Pakistanului, Imran Khan, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa și președintele Irakului, Barham Salih. Trei prim-miniștri actuali și regele Marocului, Mohammed al VI-lea, sunt, de asemenea, pe listă, a informat The Washington Post.
Cotidianul american a informat că niciunul dintre șefii de state nu și-a trimis telefoanele la efectuarea verificărilor tehnice, care ar fi putut detecta infectarea cu programul de spionaj (spyware) Pegasus produs de NSO Group pentru utilizare militară.
The Washington Post și alte 16 trusturi ale unui consorțiu global mass-media li s-a acordat accesul la lista filtrată a persoanelor vizate de infectarea cu software-ul de spionaj. Astfel, cotidianul francez Le Monde, a observat că 15 membri ai guvernului francez ar fi putut fi printre potențialele ținte, alături de Macron.
Duminică, 18 iulie, Amnesty a efectuat o analiză proprie privind direcționarea datelor, rezultând că infrastructura NSO Group este găzduită de Amazon Web Services. Ca răspuns, Amazon a anunțat că a închis conturile NSO care au fost „confirmate că sprijină activitatea de hacking raportată”, precizând că aceste conturi “și-au încălcat condițiile de utilizare”.
O altă companie americană identificată de Amnesty că găzduiește servere NSO este DigitalOcean. Când a fost contactată de The Associated Press, DigitalOcean nu a confirmat, dar nici nu a negat dacă a identificat sau a oprit funcționarea unor astfel de servere.
„Toată infrastructura prezentată în raportul Amnesty nu mai este pe DigitalOcean”, au informat totuși, marți, cei de la DigitalOcean, printr-un e-mail în care nu se detaliază alte aspecte.
Constatările consorțiului media lărgesc semnificativ sfera presupuselor abuzuri în care grupul NSO a fost implicat încă din 2016, evidențiind nevoia urgentă de a reglementa vânzările globale de instrumente comerciale de hacking.
Le Monde a declarat că numerele de telefon ale lui Macron și membrii guvernului din 2018 se numără printre mii de alte posibile ținte selectate de clienții NSO pentru potențiale supravegheri. În acest caz, clientul era un serviciu de securitate marocan neidentificat, potrivit Le Monde.
De asemenea, pe listă se aflau numere de telefon din Azerbaidjan, Kazahstan, Pakistan, Maroc și Rwanda, precum și cele ale mai multor membri ai familiei regale arabe.
În replică la informațiile difuzate în media internațională, compania NSO Group, citată de Le Monde, a precizat că președintele francez nu a fost niciodată vizat de clienții săi. NSO Group a negat că ar fi menținut vreodată „o listă de ținte potențiale, anterioare sau actuale” și a numit analiza efectuată de Forbidden Stories „plină de ipoteze greșite și teorii necoroborate”.
Parchetul din Paris a declarat marți, 20 iulie,că a deschis o anchetă cu privire la o serie de acuzații potențiale, inclusiv încălcarea vieții private, utilizarea ilegală a datelor și vânzarea ilegală de programe spion.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News