Președintele Finlandei nu vede urgența de a staționa permanent trupe NATO pe teritoriul său. ”Avem 280.000 de rezerviști, gata de mobilizare”

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Generalul american JP McGee saluta soldații armatei finlandeze din Brigada Jaeger după desfăşurarea unui exercițiu militar comun cu trupele americane în Rovaniemi, Finlanda. Sursa Foto: U.S. Army.
Generalul american JP McGee saluta soldații armatei finlandeze din Brigada Jaeger după desfăşurarea unui exercițiu militar comun cu trupele americane în Rovaniemi, Finlanda. Sursa Foto: U.S. Army.

Finlanda, țară membră NATO vecină cu Rusia, nu are planuri să invite trupe americane sau ale altor țări aliate pentru a fi staționate permanent pe teritoriul său, a declarat președintele finlandez Alexander Stubb, pe 6 iunie.

„Vreau să elimin ideea că vom aduce brigăzi de militari NATO sau militari americani aici”, a spus Stubb într-o conferință de presă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Helsinki, citat de publicația Defense News. „Asta nu facem, dar salutăm antrenamentele intensive.”

Evenimentele multinaționale de antrenament militar din Finlanda, prelungite pentru a face vizitele să dureze mai mult, aduc deja un aer de „prezență” a Alianței, a spus Stubb, eliminând necesitatea pentru ceva pe termen mai lung. În plus, a argumentat el, Finlanda are o rezervă mare de personal pregătit.

„Întotdeauna le amintesc prietenilor noștri internaționali că avem 280.000 de bărbați și femei în rezervă care pot fi mobilizați pe timp de război”, a spus el.

Finlanda, membră NATO din aprilie 2023, împarte o graniță de 1.300 de km Rusia. Înainte de invadarea Ucrainei în februarie 2022, oficialii finlandezi lăudau cooperarea practică de la frontieră dintre cele două țări. Acum, frontiera este închisă din cauza îngrijorărilor, în special în națiunile nordice și baltice, că Rusia intensifică actele de sabotaj și folosește migrația ca armă la punctele de trecere a frontierei.

Stoltenberg a spus că Alianța nu are indicii privind planuri de atac ale Rusiei împotriva vreunui membru NATO în acest moment. „Și acum, desigur, Rusia este mai mult decât preocupată de războiul din Ucraina”, a spus el când a fost întrebat de un reporter despre astfel de avertismente de atac emise de alți lideri militari. „De fapt, au mutat multe forțe din vecinătatea Finlandei, țărilor nordice, în jos, în Ucraina.”

Stubb a fost de acord. „Cel mai bun mod de a preveni războiul este să te pregătești pentru el”, a spus el. „Dar ideea că o țară ca Rusia ar putea cumva ataca sau intimida cea mai mare alianță militară din lume, o găsesc pur și simplu improbabilă.”

Comentariul autorului:

Poziția ușor detașată față de probabilitatea unui atac rusesc asupra NATO pe termen mediu, exprimată de președintele Finlandei, Alexander Stubb, precum și de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, este oarecum în contradicție cu evaluări foarte recente ale unor înalți oficiali europeni din zona apărării cu acces la informații dintre cele mai confidențiale.

Pe 3 iunie, generalul Eirik Kristoffersen, militarul cu cel mai înalt rang din Norvegia, a avertizat că NATO mai are la dispoziție doar doi-trei ani pentru a se pregăti înainte ca Rusia să își recapete capacitatea de a lansa un atac convențional împotriva Alianței.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat pe 5 iunie că armata germană trebuie să-și consolideze capacitățile operative pentru a fi pregătită în 2029 pentru un eventual război. "Trebuie să fim pregătiți pentru război în 2029", a afirmat Pistorius în cadrul unei sesiuni de interpelări adresate guvernului în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german.

Reamintim că anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 părea improbabilă pentru toată lumea, iar cu puțin timp înainte de 24 februarie 2022, toți liderii politici europeni erau ferm convinși că Rusia nu va invada Ucraina, deși președintele SUA, Joe Biden, avertiza că atacul este iminent. De asemenea, celebra scrisoare a Rusiei către SUA și NATO din decembrie 2021, în care cerea retragerea Alianței din toată Europa de Est, părea și ea la fel de neverosimilă și parcă ruptă dintr-un film science-fiction. Mai departe, Rusia a demonstrat că nu a glumit și a mers înainte cu planul privind Ucraina și NATO și, în plus, a  contribuit semnificativ la destabilizarea Orientului Mijlociu prin încurajarea și, posibil, supervizarea organizației HAMAS în a ataca Israelul, pe 7 octombrie 2023.

Este posibil ca în cazul președintelui Stubb să fie vorba despre reflexul finladez de nealiniere care, a stat la temelia dezvoltării țării – o atitudine echilibrată care i-a adus Finlandei o bună reputație în perioada Războiului Rece. Dar, situația geopolitică mondială s-a schimbat dramatic de atunci. Rusia are acum de partea sa China, care este extrem de interesată să schimbe status-quo-ul mondial. Odată început acest proces va fi dezamorsat cu foarte mari costuri.

În consecință, orice întârziere în aplicarea unor planuri de descurajare la nivelul NATO va crește probabilitatea unei confruntări militare Rusia alături de China versus NATO. Iar în cazul unui război, fiecare direcție strategică va fi jucată fără cea mai mică îndoială. Prin nordul Europei și prin zona baltică se ajunge cel mai rapid la Moscova, iar Rusia știe acest lucru.

În momentul de față, Rusia și China desfășoară un proces extrem de intens și de laborios pentru a atrage de partea lor cât mai multe state nehotărâte. Dacă se va atinge o masă critică de resurse umane și economice, se va pune problema doar când va începe războiul. A te baza că Ucraina ține frontul la nesfârșit poate fi dăunător. Forțele Armate ucrainene ar putea deveni prea istovite dacă mai continuă să lupte fără un sprijin decisiv occidental. Deși pare la fel de neverosimil ca multe altele până acum, situația de pe front poate să balanseze, în anumite circumstanțe, extrem de rapid în favoarea Rusiei. Și nimeni nu poate învinui Ucraina.

Deocamdată, este prea devreme pentru a estima dacă declarația președintelui finlandez are vreo implicație strategică dar, inducerea unei stări de relaxare ar putea determina anumite întârzieri în luarea deciziilor la nivel NATO.

Generalul american, James Hecker, comandantul Comandamentului Aerian Aliat a spus în februarie 2024 că „trebuie să ne mișcăm cu un sentiment de urgență, astfel încât să putem descuraja amenințările”. Iar, dacă există cineva în cadrul NATO, care înțelege suficient de bine planul Rusiei și Chinei pentru a-l descuraja, atunci acel cineva este cu siguranță administrația americană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel