Președintele Coreei de Sud a propus deschiderea unui canal de dialog cu Phenianul

Darius Muresan |
Data publicării:

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a propus joi deschiderea unui dialog cu Coreea de Nord și și-a exprimat viziunea asupra reunificării în cadrul unui discurs rostit cu ocazia Zilei Eliberării, care marchează capitularea Japoniei în cel de-Al Doilea Război Mondial și sfârșitul stăpânirii coloniale asupra peninsulei coreene, informează Agerpres și EFE.

Yoon a promis să extindă schimbul de informații cu Coreea de Nord și a sugerat crearea unui canal oficial de dialog care să permită abordarea "oricărei probleme", într-un moment în care relațiile intercoreene s-au deteriorat semnificativ, mai ales după ce regimul de la Phenian și-a modificat Constituția pentru a desemna Seulul drept "inamicul numărul unu" și pentru a exclude orice posibilitate de reunificare cu Sudul.

"Eliberarea completă rămâne o sarcină nefinalizată" în Coreea, a declarat președintele sud-coreean în discursul său, citat de agenția de presă Yonhap. El a adăugat: "Libertatea de care ne bucurăm trebuie să se extindă la regimul înghețat al Nordului, unde oamenii sunt privați de libertate și suferă de sărăcie și foame".

"Doar atunci când vom avea o națiune unificată, liberă și democratică pe întreaga Peninsulă Coreeană, vom putea spune că eliberarea a fost completă", a subliniat Yoon.

Președintele sud-coreean a identificat trei sarcini esențiale pentru reunificare: protejarea libertății în Coreea de Sud împotriva știrilor false și a altor elemente destabilizatoare, promovarea schimbărilor în Coreea de Nord prin îmbunătățirea drepturilor omului și accesul la informații externe și consolidarea cooperării cu comunitatea internațională.

"Astăzi propun ca autoritățile din ambele Corei să creeze un grup de lucru intercoreean" pentru a aborda subiecte precum reducerea tensiunilor, cooperarea economică, schimburile culturale și umanitare, precum și răspunsurile la dezastrele naturale și schimbările climatice, a declarat Yoon.

Liderul sud-coreean a îndemnat Coreea de Nord să răspundă acestei propuneri, subliniind că dialogul și cooperarea ar putea aduce progrese semnificative în relațiile intercoreene blocate. De asemenea, el a pledat pentru extinderea accesului nord-coreenilor la informații.

"Mărturiile numeroșilor dezertori nord-coreeni arată că emisiunile noastre radio și TV i-au ajutat să înțeleagă propaganda falsă și instigările regimului nord-coreean", a declarat Yoon, adăugând că reunificarea "este singura cale de a îmbunătăți viața" cetățenilor nord-coreeni.

Președintele Yoon Suk-yeol a anunțat înființarea unui Fond pentru libertate și drepturile omului în Coreea de Nord, menit să sprijine activitățile neguvernamentale care promovează libertatea și drepturile omului în Sud, oferind în același timp asistență umanitară Nordului.

În acest context, Yoon a menționat respingerea de către Phenian a ajutorului oferit recent de Seul și alte organizații internaționale în urma inundațiilor severe care au afectat Coreea de Nord.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel