,,Turcia categoric trebuie să fie în orice viitor proces de pace. Un proces de pace cu siguranţă va fi declanşat. Ciocnirile nu pot continua la nesfârşit, aşadar cu cât mai repede cu atât mai bine'', a declarat Aliev pentru TRT Haber.
Armenia şi Azerbaidjanul şi-au lansat acuzaţii reciproce în a noua zi de lupte, în cele mai dure confruntări armate din ultimii 25 de ani din Nagorno-Karabah, notează Reuters.
Ankara a condamnat ceea ce numeşte ocupaţia armeană în Nagorno-Karabah şi a promis sprijin pentru Azerbaidjan.
În acelaşi interviu, Ilham Aliev a afirmat că forţele azere au recucerit câteva zone ce fuseseră ocupate de cele armene. ''Turcia este ... un mare potenţial global ... şi vecin pentru Caucazul de Sud'', a continuat el, adăugând că poziţia Ankarei a servit drept ''avertisment'' pentru alţii.
Aliev a menţionat că o încetare a focului este posibilă numai dacă Azerbaidjanul primeşte garanţii internaţionale şi un ''calendar concret'' din partea Armeniei cu privire la retragerea trupelor sale. ''Noi nu ne uităm la teritoriile altei ţări, dar ce este al nostru ar trebui să fie al nostru'', a spus el.
Peste 1 milion de civili au fost strămutaţi şi mii de persoane şi-au pierdut viaţa înainte ca încetarea focului din 1994 să stabilizeze linia frontului, forţele armene controlând aproape întreaga regiune Nagorno-Karabah, precum şi zone întinse apropiate din Azerbaidjan.
Conflictul din Nagorno-Karabah a cauzat îngrijorarea Occidentului inclusiv pentru că ar putea agrava instabilitatea în Caucazul de Sud, zonă ce serveşte drept coridor pentru conductele de ţiţei şi gaz către pieţele mondiale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News