Presată de Rusia și Iran, Siria este silită să facă o serie de compromisuri antagonice

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul sirian al Apărării, generalul Ali Mahmoud Abbas, a declarat că Siria și țările Axei Rezistenței se află în "aceeași barcă" și luptă pe "același front" împotriva Israelului, precizând că "acțiunea  comună" le va face mai puternice în fața "axei arogante".

Ministrul sirian al Apărării l-a felicitat duminică pe omologul său iranian, generalul de brigadă Aziz Nasirzadeh, pentru numirea sa în funcția de ministru al Apărării și Sprijinului Forțele Armate iraniene.

Ministrul iranian a afirmat sprijinul țării sale pentru "stabilirea securității și respectarea integrității teritoriale a Siriei", evidențiind punctele comune dintre cele două țări, în special sprijinul Siriei pentru axa de rezistență, subliniind că "acordurile între cele două țări trebuie implementate, inclusiv rezultatele vizitei ministrului sirian al Apărării la Teheran".

Ministrul sirian al Apărării, generalul Ali Mahmoud Abbas, a vizitat Teheranul în martie, în lumina posibilităților tot mai mari de extindere a războiului cu Israel și a escaladării atacurilor israeliene în interiorul teritoriului sirian, care vizează forțele loiale Gărzii Revoluționare Iraniene și Hezbollahului.

Generalul de brigadă Aziz Nasirzadeh, a comentat rezultatele ultimei vizite a ministrului sirian al Apărării la Teheran, spunând: "Cooperarea se va extinde mai rapid".

Ministrul iranian și-a exprimat, de asemenea, regretul că țara sa nu a văzut "o reacție adecvată din partea Comunității internaționale față de crimele entității sioniste", subliniind că cooperarea dintre Iran și Siria trebuie să continue pentru că "această cooperare va duce inevitabil la înfrângerea entității sioniste".

 

Rusia cere Siriei o normalizare cu Turcia

 

Convorbirea telefonică dintre miniștrii apărării iranian și sirian a avut loc la câteva ore după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că "Moscova este interesată să normalizeze relațiile dintre regimul sirian și Turcia".

Lavrov a declarat că Moscova a reușit cu minuțiozitate anul trecut să poarte discuții între cele două părți, care s-au concentrat pe modalități de normalizare a relațiilor dintre ele.

Deși discuțiile nu s-au soldat cu un acord final, Lavrov a explicat că guvernul sirian cere retragerea forțelor turce din Siria pentru continuarea procesului de normalizare, în timp ce partea turcă este pregătită pentru asta, dar încă nu au fost atinse criterii specifice.

Lavrov și-a exprimat speranța că o nouă întâlnire va avea loc în curând, poziție salutată de ministrul turc al Apărării, Yasar Guler, care a descris recentele declarații ale președintelui sirian Bashar al-Assad privind normalizarea drept "foarte pozitive". Guler a subliniat că între Turcia și regimul sirian nu există nicio problemă care să nu poată fi rezolvată, menționând că revenirea la relațiile normale dintre cele două țări este în interesul reciproc.

Într-un discurs pe care l-a ținut în fața Adunării Populare, Al-Assad a prezentat un plan de normalizare a relațiilor cu Turcia, bazat pe un "document de principii" care abordează problemele dezacordului dintre cele două părți, precum întoarcerea refugiaților, lupta împotriva terorismului și retragerea forțelor turce de pe teritoriul sirian.

Surse din Damasc au declarat că "Teheranul, cu fiecare evoluție pozitivă realizată de Moscova cu privire la dosarul de apropiere dintre Damasc și Ankara, transmite mesaje care confirmă influența sa în Siria și reamintește părții siriene de necesitatea implementării acordurilor comune și a plății datoriilor financiare, într-un fel de presiune asupra Damascului, pentru a nu continua problema apropierii în detrimentul intereselor iraniene".

 

Presiunile obligă Siria la compromisuri antagonice

 

Analiștii pe problematica regiunii semnalează că asupra Damascului se exercită presiuni puternice din partea celor doi aliați. Rusia pledează pentru apropierea de Turcia, în timp ce Iranul acționează pentru întârzierea acestei apropieri și investește în reformularea echilibrelor din regiune.        

Damascul a arătat receptivitate față de eforturile Moscovei și a transmis mesaje pozitive privind apropierea de Turcia, dar a aderat la stabilitatea poziției în axa rezistenței și la politicile Iranului, dar și la prudență față de apropierea de Turcia.

Anterior, presa arabă a relatat despre "o vizită secretă", în prima săptămână a lunii august, a șefului de stat major sirian, generalul Abdul Karim Mahmoud Ibrahim, în Iran, fără a-l informa pe președintele Bashar al-Assad.

În pofida gravității acestei informații, nu a existat nicio reacție din partea Damascului. Mai degrabă, a fost complet ignorată. Acest lucru scoate în evidență două posibilități: fie există o divizare în cadrul conducerii din Siria, fie este un proces de distribuire a rolurilor și de adoptare a mai multor poziții pentru a ocoli presiunile celor doi aliați.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel